Frontierele externe ale UE supravegheate de o agentie europeana

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 15.12.2015 18:35 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeana a propus infiinţarea unei noi agenţii responsabile cu paza de coasta şi supravegherea frontierelor externe ale Uniunii.
Noua agenţie se va baza pe resursele Frontex şi pe cele ale statelor membre, va fi in masura sa işi achiziţioneze propriul echipament şi va putea mobiliza la frontierele externe, in cel mult trei zile, o forţa de reacţie rapida.

Conform propunerii, daca o anumita situaţie la frontierele externe pune in pericol funcţionarea spaţiului Schengen, iar statul membru in cauza nu poate sau refuza sa acţioneze, noua agenţie va putea fi autorizata de Comisia Europeana sa intervina in teren prin mobilizarea echipelor de experţi.

Comisia Europeana a propus, de asemenea, introducerea controalelor sistematice obligatorii asupra cetaţenilor UE la punctele de trecere a frontierelor externe.
Controalele presupun verificarea informaţiilor disponibile prin intermediul bazelor de date (Sistemul de Informaţii Schengen, baza de date a Interpol cu privire la documentele de calatorie furate sau pierdute, precum şi alte baze de date naţionale), fara ca acestea sa intarzie trecerea frontierelor.
In prezent, consultarea bazelor de date este obligatorie doar in cazul cetaţenilor statelor terţe, şi aleatorie in cazul cetaţenilor Uniunii.

Propunerile Comisiei sunt necesare pentru o mai buna gestionare a fluxurilor migratorii şi pentru creşterea securitaţii frontierelor externe, conform solicitarii formulate de miniştrii de interne ai statelor membre reuniţi la Consiliul din 20 noiembrie 2015.
Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene vor decide asupra propunerilor Comisiei prin procedura legislativa ordinara.