Europarlamentarul DACIANA SARBU cheltuie lunar 4300 euro pentru un BIROU FANTOMA pentru CETATENII din TIMISOARA

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 31.05.2017 18:10 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Fiecare europarlamentar primeşte lunar peste 4300 de euro, in plus, pe langa salariu şi diurna, spune RISE PROJECT.
1,3 milioane de euro se duc anual in conturile a 32 de europarlamentari romani.

Parlamentul European nu verifica cheltuielile pe care membrii sai le fac in propriile ţari, deşi este principalul for legislativ şi de control de pe continent.  
Parlamentul European numara acum 748 de membri, grupaţi in funcţie de orientarea lor politica – populari, liberali, social-democraţi, etc – iar nu dupa ţarile lor de origine.
Instituţia europeana le asigura astfel bani in plus, pe langa salariu şi diurna, tocmai ca sa aiba birouri in care sa se intalneasca cu cetaţenii, cei care le finanţeaza activitatea.

Jurnalişti din cele 28 de ţari membre au analizat aceste cheltuieli şi au descoperit mari probleme in gestionarea banilor publici: lipsa de transparenţa şi de control, inchirierea spaţiilor de la partidele din care fac parte sau chiar plaţi catre ei inşişi.

1,3 milioane de euro se duc anual in conturile a 32 de europarlamentari romani

Fiecare primeşte lunar 4342 euro, bani pe care ar trebui sa-i foloseasca, in principal pentru birourile locale.
8 parlamentari
Nu au raspuns intrebarilor adresate de reporterii RISE PROJECT. Nimeni nu ştie unde au deschise birourile. Aceştia sunt: Ramona Nicole Manescu, Dan Nica, Ioan Mircea Paşcu, Claudiu Ciprian Tanasescu, Mihai Ţurcanu, Traian Ungureanu, Adina-Ioana Valeanu, Doru-Claudian Frunzulica.
5 parlamentari
Au declarat ca nu au birouri deschise in Romania la acest moment. Aceştia sunt: Cristian Dan Preda, Catalin Sorin Ivan, Monica Macovei, Daciana Octavia Sarbu, Renate Weber.
34 birouri
Conform datelor stranse de RISE Project, in momentul de faţa exista 34 de birouri deschise de 19 europarlamentari. Aceştia sunt: Andi Cristea, Siegfried Mureşan, Damian Draghici, Maria Grapini, Viorica Dancila, Norica Nicolai, Laurenţiu Rebega, Victor Negrescu, Sorin Moisa, Mircea Diaconu, Marian-Jean Marinescu, Victor Boştinaru, Emilian Pavel, Csaba Sogor, Theodor Stolojan, Claudia Ţapardel, Iuliu Winkler, Daniel Buda, Cristian Buşoi.
15 birouri
Cel puţin 15 birouri sunt deschise in sedii de partid.

In Romania, europarlamentarul Maria Grapini a deschis un birou in unul dintre sediile companiei Pasmatex SA,  in care fiul sau este administrator, iar ea a fost, cel puţin pana in 2015, acţionara. Unul dintre asistenţii sai ne-a transmis detalii despre spaţiu chiar de pe un e-mail al companiei. Grapini nu a dorit sa ne spuna cat şi cui plateşte chirie: “Eu am fost 22 de ani femeie de afaceri. Este important ce faci cu banii publici, nu caţi cheltui. De aceea este bine sa arataţi activitatea facuta de eurodeputaţi”, mai spune RISE PROJECT.