Europa vrea să reducă consumul de antibiotice pentru animale VIDEO

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.03.2016 10:22 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Parlamentul european a spus ca pentru a lupta impotriva rezistenţei tot mai mari a antibioticelor actuale la bacterii, ar trebui restricţionata utilizarea medicamentelor antimicrobiale existente, altele noi urmand a fi dezvoltate.
Textul votat privind propunerea de actualizare a legislaţiei UE privind medicamentele veterinare mai susţine şi interzicerea tratamentelor colective şi preventive ale animalelor, susţinand masuri de stimulare a cercetarii pentru noi medicamente.

Rezistenta la antibioticele folosite pentru a trata bolile este una dintre marile probleme medicale contemporane, atat in cazul animalelor, cat si al oamenilor.
Prin urmare, nu e de mirare ca lupta impotriva rezistentei antimicrobiene reprezinta nucleul noii legislatii propusa de eurodeputati in sfera produselor medicinale de uz veterinar.
Un volum urias de antibiotice se foloseste direct pentru a stimula cresterea animalelor. Animalele sanatoase primesc mai multe antibiotice decat oamenii bolnavi, situatia care trebuie remediata de urgenta.

Se impune o abordare globala, care sa limiteze medicamentele antimicrobiene la tratamentul punctual al bolilor, eliminand astfel dimensiunea preventiva, si sa restrictioneze utilizarea lor la intreg grupul cand este bolnav doar un animal.
Parlamentul are in vedere revizuirea legislatiei din 2001, incurajand inovarea in lantul de productie si actualizand procedurile de autorizare si distributie a medicamentelor.
Faciliteaza accesul la produse medicinale, precum si transportul si circulatia medicamentelor pe cuprinsul UE.
Multi specialisti considera ca modificarile si armonizarea au intarziat prea mult pe o piata mica, insa extrem de fragmentata.

"Organizaţia mondiala a Sanataţii avertizeaza cu privire la riscul unei „ere post-antibiotice„, in care rezistenţa la antibiotice ar putea provoca in fiecare an moartea a mai multor persoane decat ar face-o cancerul; trebuie, deci, sa luam masuri energice şi sa abordam problema de la sursa", a spus raportorul Françoise Grossetête (PPE, FR).

"Lupta impotriva rezistenţei la antibiotice trebuie sa inceapa in crescatoriile de animale. Dorim sa fie interzisa utilizarea in scop pur preventiv a antibioticelor, sa se limiteze tratamentele in masa la cazuri strict delimitate, sa se interzica utilizarea veterinara a antibioticelor extrem de importante pentru medicina umana şi sa fie stopate vanzarile de antibiotice pe internet, ca şi a vaccinelor şi a produselor psihotrope. Datorita acestor masuri, speram sa reducem cantitatea de antibiotice care se regaseşte in farfuria consumatorilor", a mai spus raportorul.

Medicamentele veterinare nu trebuie sa fie folosite pentru a imbunataţi performanţa sau a compensa creşterea necorespunzatoare a animalelor, spun deputaţii, cerand limitarea utilizarii profilactice a antibioticelor (ca masuri preventive in absenţa simptomelor clinice de infecţie) doar la animale individuale şi doar atunci cand veterinarul justifica decizia.
Pentru a combate rezistenţa la antibiotice, legea ar putea oferi Comisiei puterea de a desemna antibioticele care trebuie rezervate pentru tratamentele umane.


Pentru a incuraja cercetarea pentru noi antibiotice, deputaţii cer anumite masuri de incurajare, inclusiv perioade mai lungi de protecţie pentru documentaţiile tehnice ale unor noi medicamente, protecţie comerciala pentru substanţele active inovatoare şi protecţie pentru investiţii semnificative in datele generate sa imbunataţeasca un produs antibiotic existent sau sa il pastreze pe piaţa.

Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat recent ca bacteriile umane, alimentare şi animale continua sa arate rezistenţa la cele mai utilizate antibiotice.
Oamenii de ştiinţa spun ca rezistenţa la ciprofloxacin, un antibiotic important pentru tratarea infecţiilor umane, este foarte mare in Campylobacter, reducand astfel opţiunile de tratament eficient al infencţiilor serioase ale maduvei.
Bacteria de salmonella rezistenta la multe medicamente continua sa se raspandeasca in Europa.