Eurobarometru: Care sunt prioritatile cetatenilor in legatura cu Uniunea Europeana?... VIDEO

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 01.07.2016 14:57 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Lupta impotriva terorismului ar trebui sa fie prioritatea principala a UE, urmata de combaterea şomajului, conform raspunsurilor date de participanţii la un sondaj special de tip Eurobarometru, comandat de catre Parlamentul European si publicat vineri, 1 iulie 2016.
Aceştia au fost intrebaţi daca ei considera ca in anumite domenii sunt necesare mai multe sau mai putine actiuni comune la nivel european.
Alte domenii in care cetatenii doresc mai multa implicare a UE sunt combaterea a evaziunii fiscale, migraţia, protejarea frontierelor externe şi a mediului.

Sondajul la nivel UE a fost efectuat pe un esantion de 27.969 de persoane intre 9 şi 18 aprilie.
Este considerat reprezentativ pentru populaţie ca intreg.
Rezultatele consemneaza diferente mari de la o tara la alta pentru anumite domenii.

Lupta impotriva terorismului si combaterea somajului sunt primele pe lista de prioritati

Respondentii considera ca mai multe actiuni comune la nivelul UE sunt necesare in majoritatea domeniilor in legatura cu care au fost chestionaţi.
Combaterea terorismului (82%) şi a şomajului (77%) sunt considerate prioritaţi de catre europeni.
40% dintre participanţi considera ca riscul unui atac terorist este ridicat.
Cele trei masuri propuse de catre Parlamentul European pe care europenii le considera cele mai urgente sunt abordarea finanţarii grupurilor teroriste (42%), combaterea radacinilor terorismului şi a radicalizarii (41%) şi intarirea controlului frontierelor externe ale UE (39%).

In plus, 75% dintre participanţi doresc mai multa acţiune la nivelul UE pentru combaterea evaziunii fiscale, 74% vor mai multe masuri comune in domeniul migraţiei, 71% mai multe acţiuni pentru protecţia frontierelor externe ale UE şi 67% au cerut sa se faca mai mult pentru protejarea mediului.

Trei sferturi dintre europeni (74%) considera ca lucrurile care ii unesc sunt mai importante decat cele care ii despart.
Marea majoritate a participanţilor la sondaj au spus ca UE ar trebui sa intervina mai mult decat o face in momentul de faţa.



In Romania

Majoritatea romanilor considera ca UE ar trebui sa intervina mai mult in toate cele 15 domenii despre care au fost chestionaţi, in special in combaterea şomajului (82%) şi lupta impotriva terorismului (82%), in lupta impotriva evaziunii fiscale (79%) şi in abordarea migraţiei (75%).

In Romania, numai 19% dintre participanţii la sondaj au raspuns ca riscul unui atac terorist este ridicat (faţa de 40% in UE).
32% dintre romani considera ca terorismul poate fi combatut mai bine la nivel naţional, faţa de 27% care considera ca acesta poate fi abordat mai bine la nivel global şi 24% la nivel european.

Parlamentul European lucreaza deja la iniţiative noi in domeniile semnalate ca prioritaţi in sondaj.
De exemplu, in ceea ce priveste lupta impotriva terorismului, deputatii lucreaza la un proiect legislativ care ar incrimina la nivelul intregii Uniuni activitatile de pregatire a actelor teroriste si la restrictionarea conditiilor de cumparare si detinere a armelor de foc.
In domeniul fiscalitaţii, Parlamentul urmeaza sa inainteze saptamana viitoare recomandari referitoare la taxele si impozitele pe care companiile multinaţionale trebuie sa le plateasca.
Parlamentul a format si o comisie de ancheta care va investiga datele publicate in cazul Panama Papers. In ceea ce priveste protectia fromtierelor externe ale UE, tot saptamana viitoare deputatii vor adopta planurile un sistem de control al frontierelor externe UE, care va reuni atat agentia Frontex, cat si autoritatile nationale implicate in managementul frontierelor.

Un infografic interactiv permite o comparaţie a rezultatelor intre statele membre UE.