Cum va arata UNIUNEA EUROPEANA in 2025? Exista cinci SCENARII...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 01.03.2017 17:06 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Conform anunţului facut de preşedintele Juncker in discursul privind starea Uniunii din 2016, Comisia Europeana a prezentat astazi o Carte alba privind viitorul Europei, care reprezinta contribuţia Comisiei la summitul de la Roma din 25 martie 2017.

In acest moment in care ne pregatim sa marcam cea de a 60-a aniversare a UE, putem numara printre realizarile noastre şapte decenii de pace şi o Uniune extinsa, in care 500 de milioane de cetaţeni traiesc in libertate intr-una dintre cele mai prospere economii. In acelaşi timp, UE trebuie sa priveasca inainte, stabilind modul in care işi va contura o viziune a viitorului sau cu 27 de state membre. Cartea alba prezinta principalele provocari şi oportunitaţi ale Europei din urmatorul deceniu. Sunt prezentate cinci scenarii ale modului in care Europa ar putea evolua pana in 2025, in funcţie de modul in care alege sa raspunda.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „In urma cu 60 de ani, parinţii fondatori ai Europei au ales sa uneasca acest continent prin forţa legii, mai degraba decat prin cea a armelor. Putem sa fim mandri de ceea ce am realizat de atunci. Chiar şi cea mai intunecata zi a anului 2017 este cu mult mai luminoasa decat oricare dintre zilele petrecute de inaintaşii noştri pe campul de lupta. Acum, cand marcam cea de a 60-a aniversare a tratatelor de la Roma, a sosit momentul ca o Europa unita, cu 27 de membri sa işi contureze o viziune despre propriul viitor. Este timpul sa demonstram capacitate de a conduce şi unitate. Este timpul sa demonstram ca putem gasi soluţii impreuna. Cartea alba a Comisiei prezinta diverse cai pe care aceasta Europa unita, cu 27 de membri, ar putea alege sa le urmeze. Este inceputul unui proces, nu sfarşitul, şi sper ca va incepe acum o dezbatere sincera şi ampla. Ulterior, forma va urma funcţiei. Viitorul Europei este in mainile noastre.”

Cartea alba analizeaza modul in care Europa se va schimba in urmatorii zece ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societaţii şi a locurilor de munca, la indoielile suscitate de globalizare, la preocuparile in materie de securitate şi la creşterea populismului. Cartea alba prezinta alegerea cu care ne confruntam astazi: fie ne lasam in voia acestor tendinţe, fie dam dovada de deschidere şi profitam de noile oportunitaţi pe care le aduc cu sine. Populaţia şi ponderea economica ale Europei sunt in scadere, in timp ce alte parţi ale globului inregistreaza creşteri. Pana in 2060, niciunul dintre statele noastre membre nu va reprezenta singur nici macar 1 % din populaţia lumii – ceea ce reprezinta un motiv intemeiat pentru a ramane impreuna pentru a avea rezultate mai bune. Ca forţa pozitiva la nivel mondial, prosperitatea Europei va continua sa depinda de deschiderea sa şi de legaturile stranse cu partenerii sai.

Cartea alba prezinta cinci scenarii, fiecare dintre ele conturand modul in care ar putea arata Uniunea la orizontul anului 2025, in funcţie de alegerile pe care le va face Europa (a se vedea anexa). Scenariile acopera o gama de posibilitaţi şi au un caracter ilustrativ. Ele nu se exclud reciproc şi nu sunt exhaustive.

Scenariul 1: Continuand pe acelaşi drum – UE-27 se axeaza pe realizarea agendei sale pozitive de reforme, in spiritul orientarilor intitulate „Un nou inceput pentru Europa” prezentate de Comisie in 2014 şi al Declaraţiei de la Bratislava, convenita de toate cele 27 de state membre in 2016. Pana in 2025, aceasta ar putea insemna ca:
Europenii pot conduce automobile automatizate şi conectate, dar pot intampina probleme atunci cand trec frontierele, din cauza existenţei in continuare a unor obstacole de natura juridica şi tehnica.
In general, europenii calatoresc peste graniţe fara a trebui sa se opreasca pentru controale. Ca urmare a intaririi controalelor de securitate, pasagerii trebuie sa ajunga la aeroport şi la gara cu suficient de mult timp inainte de plecare.
Scenariul 2: Accent exclusiv pe piaţa unica – UE-27 se reaxeaza treptat pe piaţa unica, intrucat numarul domeniilor de politica in care cele 27 de state membre nu sunt in masura sa ajunga la o poziţie comuna este tot mai mare. Pana in 2025, aceasta ar putea insemna ca:
Trecerea frontierelor atunci cand se calatoreşte in scop de afaceri sau de turism este ingreunata din cauza controalelor regulate. Este mai greu sa se gaseasca un loc de munca in strainatate, iar transferul drepturilor de pensie in alta ţara nu este garantat. Persoanele care se imbolnavesc atunci cand se afla in strainatate se confrunta cu perspectiva unor facturi medicale ridicate.
Europenii au reticenţe faţa de utilizarea automobilelor conectate, din cauza absenţei unor norme şi standarde tehnice valabile in intreaga UE.
Scenariul 3: Cei care doresc mai mult realizeaza mai mult – UE-27 işi desfaşoara activitatea ca şi acum, dar permite statelor membre care işi doresc acest lucru sa realizeze mai mult impreuna in anumite domenii cum ar fi apararea, securitatea interna sau chestiunile sociale. Se formeaza una sau mai multe „coaliţii ale celor care doresc sa realizeze mai mult”. Pana in 2025, aceasta ar putea insemna ca:
Un numar de 15 state infiinţeaza o unitate de poliţie şi procuratura care se va ocupa de activitaţile infracţionale transfrontaliere. Se pot comunica imediat informaţii privind securitatea, dat fiind ca bazele de date naţionale sunt complet interconectate.
Automobilele conectate sunt utilizate pe scara larga in 12 state membre care au convenit sa işi armonizeze normele in materie de raspundere şi standardele tehnice.
Scenariul 4: Mai puţin, dar mai eficient – UE-27 se concentreaza pe rezultate mai multe şi mai rapide in anumite domenii de politica, acţionand in acelaşi timp mai puţin in cele in care nu exista percepţia ca ar avea o valoare adaugata. Atenţia şi resursele limitate sunt concentrate asupra catorva domenii de politica. Pana in 2025, aceasta ar putea insemna ca:
O autoritate europeana pentru telecomunicaţii are competenţa de a elibera frecvenţe pentru serviciile de comunicaţii transfrontaliere, precum cele utilizate de automobilele conectate. Aceasta protejeaza, de asemenea, drepturile utilizatorilor de telefonie mobila şi de internet, oriunde s-ar afla in UE.
O noua Agenţie europeana de combatere a terorismului contribuie la descurajarea şi prevenirea unor atacuri grave, urmarind şi identificand in mod sistematic suspecţii.
Scenariul 5: Mult mai mult, impreuna – Statele membre decid sa puna in comun mai multe competenţe, resurse şi puteri decizionale in toate domeniile. Deciziile se iau mai rapid la nivel european şi sunt puse in aplicare in timp scurt.

Pana in 2025, aceasta ar putea insemna ca:
Europenii care doresc sa depuna o plangere privind un proiect propus de turbine eoliene care este finanţat de UE in zona lor locala nu pot sa ia legatura cu autoritatea responsabila, intrucat li se spune sa contacteze autoritaţile europene competente.
Automobilele conectate pot fi conduse fara probleme in intreaga Europa, mulţumita existenţei unor norme clare la nivelul UE. Şoferii se pot baza pe o agenţie a UE care sa asigure aplicarea legii.

Urmatorii paşi

Cartea alba reprezinta contribuţia Comisiei Europene la summitul de la Roma, cu ocazia caruia UE va discuta despre realizarile ultimilor 60 de ani, dar şi despre viitorul sau cu 27 de membri. Cartea alba marcheaza inceputul unui proces prin care UE-27 va decide impreuna asupra viitorului Uniunii. Pentru a incuraja acest dialog, Comisia Europeana, alaturi de Parlamentul European şi de statele membre interesate, va gazdui o serie de „dezbateri dedicate viitorului Europei” in oraşele şi in regiunile Europei.

In lunile urmatoare, Comisia Europeana va contribui la discuţii printr-o serie de documente de reflecţie care vor aborda urmatoarele subiecte:

dezvoltarea dimensiunii sociale a Europei;
aprofundarea uniunii economice şi monetare, pe baza Raportului celor cinci preşedinţi din iunie 2015;
valorificarea oportunitaţilor globalizarii;
viitorul apararii Europei;
viitorul finanţelor UE.
Intocmai precum Cartea alba, aceste documente de reflecţie vor prezenta diverse idei, propuneri, opţiuni sau scenarii pentru Europa anului 2025, fara a fi stabilite decizii finale in acest stadiu.

Aceste idei vor fi dezvoltate in discursul preşedintelui Juncker privind starea Uniunii din septembrie 2017, inainte sa se poata trage primele concluzii cu ocazia Consiliului European din decembrie 2017. Astfel se va putea decide asupra acţiunilor ulterioare, care sa fie intreprinse in timp util pentru alegerile parlamentare europene din iunie 2019.

Context

Cu şaizeci de ani in urma, inspiraţi de un vis al unui viitor comun trait in pace, membrii fondatori ai UE au pornit, prin semnarea tratatelor de la Roma, in calatoria ambiţioasa a integrarii europene. Aceştia au convenit sa işi rezolve conflictele mai degraba la masa negocierilor decat pe campurile de lupta. Drept urmare, experienţa dureroasa a trecutului zbuciumat al Europei a fost lasata in urma, facand loc unei perioade de şapte decenii de pace şi unei Uniuni cu 500 de milioane de cetaţeni care traiesc in libertate şi beneficiaza de oportunitaţi in una dintre cele mai prospere economii din lume.

Cea de a 60-a aniversare a tratatelor de la Roma din 25 martie 2017 va reprezenta o ocazie importanta pentru ca liderii UE-27 sa reflecteze la stadiul proiectului nostru european, sa cantareasca realizarile şi punctele forte ale acestuia, precum şi domeniile in care sunt necesare imbunataţiri şi sa faca dovada unei voinţe comune de a contura impreuna un viitor mai puternic, cu 27 de membri.

Conform anunţului facut de preşedintele Juncker in discursul privind starea Uniunii din 14 septembrie 2016, care a fost salutat de liderii UE-27 cu ocazia summitului de la Bratislava din 16 septembrie 2016, Comisia a prezentat astazi o Carte alba privind viitorul Europei, menita sa lanseze dezbaterile inaintea summitului de la Roma.

Cartea alba va ajuta la orientarea dezbaterilor dintre cei 27 de şefi de stat sau de guvern şi va contribui la structurarea discuţiilor in cadrul summitului de la Roma şi ulterior acestuia. Documentul va fi, de asemenea, utilizat de Comisie ca punct de plecare pentru o dezbatere publica mai larga privind viitorul continentului nostru.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe