Cum ajunge tot ce faci pe Facebook si Google in SUA?... VIDEO

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 20.03.2016 21:05 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Pana in prezent, daca foloseai telefoanele, te-au ascultat cei de la KGB sau SRI.
In prezent, daca folosiţi Facebook sau Google, datele dumneavoastra personale precum pozele sau emailurile sunt stocate in centrele de date din SUA.
Trimiterea informaţiilor peste Oceanul Atlantic este o acţiune legala atata timp cat companiile americane aplica standardele UE privind confidenţialitatea.
Eurodeputaţii au discutat cu experţi in domeniu despre un sistem nou pentru transferul datelor.

Noul sistem, numit „Privacy Shield" (Scutul de protecţie), a fost stabilit in februarie, intre Comisia Europeana şi guvernul american pentru a permite distribuirea transatlantica a informaţiilor pentru scopuri comerciale şi in acelaşi timp pentru a proteja datele personale ale europenilor.
Privacy Shield a fost creat dupa ce Curtea Europeana de Justiţie a anulat anul trecut sistemul vechi, cunoscut ca „Safe Harbour" (Sfera de siguranţa), din motivul protecţiei limitate a datelor personale ale cetaţenilor din UE, in special in cadrul activitaţilor americane de supraveghere, lucru dezvaluit de catre Edward Snowden in 2013.

Mai multa confidenţialitate

Intr-o audiere, inaintea intalnirii comisiei pentru libertaţi civile, reprezentanţii Comisiei cat şi cei ai guvernului american au insistat asupra faptului ca noul sistem va asigura mai multa confidenţialitate prin limitarea accesului guvernului la datele europenilor şi le va permite oamenilor sa-şi apere drepturile in faţa tribunalului american.
„Privacy Shield nu este Safe Harbour pentru ca garanteaza o protecţie eficienta a confidenţialitaţii cetaţenilor UE", a spus Axel Voss (PPE, Germania). Acesta a adaugat ca un acord nou va trebui sa treaca testul Curţii Europene de Justiţie pentru ca va conţine limite exacte privind accesul guvernului american la datele europenilor.
„Pot observa imbunataţiri in comparaţie cu Safe Harbour", a spus Birgit Sippel (S&D, Germania) deşi a fost ingrijorata de posibilitatea colectarii tuturor datelor laolalta.


Un sistem care sa ne protejeze

Totuşi anumiţi membri şi activişti ai protecţiei datelor şi-au exprimat criticile.
„Am indoieli mari in legatura cu acest acord: este cu adevarat conform deciziei Max Schrems?", a spus Sophie in 't Veld (ALDE, Olanda), vorbind despre protejarea impotriva supravegherii in masa.
„Avem nevoie de un sistem care sa ne protejeze, sa nu fie vorbe in vant", a spus Max Schrems, student austriac la drept, al carui proces impotriva Facebook a dus la prabuşirea vechiului sistem, Safe Harbour.

Ce urmeaza

Parlamentul European trebuie sa-şi exprime opinia inainte de adoptarea de catre Comisie a unei „decizii de competenţa" şi sa declare ca sistemul Privacy Shield ofera suficienta protecţie.
Aceste lucruri sunt nişte condiţii prealabile pentru ca acordul sa intre in vigoare.
Pe de alta parte, aprobarea Parlamentului European va fi necesara pentru acordul care va trata garanţiile de securitate pentru transferul datelor din domeniul aplicarii legilor.
Va fi complementar acordurilor „sectoriale" existente cu SUA ce permit accesul la informaţiile pasagerilor ce calatoresc cu avionul (PNR) şi la informaţiile privind tranzacţiile bancare (Acordurile SWIFT/TFTP).