Cum a luat-o razna JUSTITIA in fostele tari aflate sub INFLUENTA SOVIETICA. Si cum vor POLITICIENII sa o dreseze!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.07.2017 09:19 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Nu doar Romania şi-a ales conducatori care lupta impotriva justiţiei.
E chiar un trend, cum se spune, mai ales in fosta zona de influenţa sovietica, autodeclarata intre timp democraţie.
Dupa Ungaria, ca de Ucraina şi Moldova (dai şi celelalte din zona!) nu mai vorbim, iata ca şi in Polonia se produc mişcari de trupe... democratice. Şi constituţionale, evident.
Interesant: intr-o vreme in care Vladimir Putin, chipurile, parca-i mai relaxat şi mai... nepasator. Şi care-şi cauta o noua jucarie, pentru ca ultima, Siria, a devenit plictisitoare...

Aşa ca a aparut disputa dintre Comisia Europeana si guvernul polonez, care se acutizeaza. Executivul european a avertizat ca va deschide o actiune impotriva Varsoviei, din cauza unei controversate legi de reforma a justitiei, informeaza TVR.
Raspunsul Poloniei a fost taios: "Obiectiile Comisiei nu se justifica".

Legea incriminata, semnata de presedintele Andrzej Duda, ii va permite ministrului justitiei sa-i numeasca sau sa-i demita pe presedintii instantelor inferioare.
Şeful statului si-a exprimat dreptul de veto fata de doua proiecte legislative din acelasi pachet de reformare a justitiei contestate atat de Comisia Europeana, cat si de opozitia poloneza.

Frans Timmermans, vicepresedintele Comisiei Europene: "Avem baze legale clare, asteptam sa se publice legea pentru a vedea daca incalca legislatia comunitara. Am fost imputernicit de Comisie si de presedintele ei, Jean-Claude Juncker, sa transmit o scrisoare oficiala de indata ce legea tribunalelor inferioare va fi publicata. Vom da Poloniei o luna sa raspunda dupa ce aceasta scrisoare va fi livrata".

Intentiile partidului de guvernamant de a modifica legile justitiei au scos zeci de mii de polonezi in strada.
Pachetul legislativ initiat de partidul Lege si Justitie, majoritar in ambele camere ale parlamentului, mai prevedea demiterea membrilor Curtii Supreme de catre ministrul justitiei si infiintarea unui consiliu care sa numeasca potentialii candidati pentru Curtea Suprema.
Acest Consiliu urma sa fie desemnat de parlament.

Poate va intrebaţi de ce justiţia a luat-o razna tocmai in fostele ţari aflate sub influenţa sovietica şi de ce lupta politicienii sa o reduca la tacere... Mai ales dupa ce au inceput sa apara condamnarile şi la infractorii strategici...