Corina CRETU la UE: SFATURI de milioane de euro date autoritatilor romane pentru LUPTA cu SARACIA!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.03.2016 17:58 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Fostul discipol al lui Ion Iliescu şi reprezentant de marca al PSD, comisarul european pentru politica regionala Corina Creţu, a lansat, cica in premiera europeana, proiectul pilot 'Regiuni mai puţin dezvoltate'.

Prin acest proiect, se spune, Comisia Europeana va sprijini regiunile avand un PIB sub 50% din media UE pentru a identifica şi depaşi blocajele cu care acestea se confrunta, prin analize, expertiza şi consiliere furnizate autoritaţilor.

”Peste 231 de miliarde de euro au fost disponibile prin politica de coeziune pentru regiunile mai puţin dezvoltate ale Europei in perioada 2007 — 2013. Realitatea ne arata insa ca aceste regiuni au inregistrat evoluţii diferite. Regiuni similare, care beneficiaza de sprijin asemanator din partea Uniunii, au cai diferite de dezvoltare: unele prospera, altele raman in urma”, a declarat comisarul european pentru politica regionala la lansarea proiectului.

In cadrul proiectului, care se adreseaza pentru inceput regiunilor Nord-Vest şi Nord-Est din Romania, experţi ai Direcţiei Generale pentru Politica Regionala din Comisia Europeana (DG REGIO) vor gasi, impreuna cu autoritaţile romane, pentru fiecare regiune in parte, cele mai bune soluţii pentru implementarea cu succes a proiectelor cu finanţare europeana, in beneficiul direct al cetaţenilor.
Experţii Comisiei vor analiza caracteristicile macroeconomice, stadiul reformelor administrative, guvernanţa locala şi investiţiile din regiunile cuprinse in proiect.

”O prea mare parte din populaţia Romaniei se lupta cu saracia şi este departe de standardul de viaţa occidental. Din acest motiv, acest proiect reprezinta o prioritate a mandatului meu. Incercam sa identificam, alaturi de autoritaţile naţionale şi locale, problemele structurale care impiedica sau incetinesc dezvoltarea acestor regiuni. Soluţiile propuse vor asigura succesul proiectelor europene, care vor genera creştere economica şi locuri de munca”, a subliniat comisarul Corina Creţu.

Romania este primul stat membru in care este pus in practica acest proiect pilot, in regiunile Nord-Vest şi Nord-Est, unde efectele unei economii slabe se simt direct la nivelul cetaţenilor.
In funcţie de rezultate, proiectul va fi extins ulterior pentru a include şi alte regiuni din Romania (Sud, Sud-Vest şi Sud-Est), precum şi in Polonia.