CONSILIUL EUROPEI: PSD e complice la CORUPTIA GENERALIZATA, la lipsa de TRANSPARENTA si la SCHILODIREA institutiilor anti-coruptie!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.01.2018 14:51 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Romania a facut progrese extrem de limitate in implementarea recomandarilor GRECO de prevenire si combatere a coruptiei in privinta membrilor parlamentului, judecatorilor si procurorilor, se arata intr-un raport publicat de Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO).
GRECO este un organism al Consiliului Europei care urmareste sa aduca imbunatatiri capacitatii statelor membre de a lupta impotriva coruptiei, prin monitorizarea respectarii de catre acestea a standardelor anticoruptie.

Raportul de conformitate evalueaza masurile luate de autoritaţile romane pentru implementarea recomandarilor formulate in raportul de evaluare aferent rundei a patra, care a fost adoptat de GRECO in cadrul celei de-a 70-a Reuniuni Plenare (4 decembrie 2015) şi facut public la data de 22 ianuarie 2016, urmare autorizarii de catre Romania. Runda a patra de evaluare a GRECO are ca tema „Prevenirea corupţiei cu privire la membrii Parlamentului, judecatori şi procurori”.

GRECO evidentiaza ca Romania a implementat pe deplin numai doua din cele 13 recomandari incluse intr-o evaluare din 2016.
Sapte recomandari nu au fost implementate, iar alte patru au fost doar partial implementate, precizeaza Consiliul Europei.
GRECO cere de asemenea imbunatatirea implementarii in practica a deciziilor si sanctiunilor ANI privind incompatibilitatile si conflictele de interese.
Procesul legislativ ramane un motiv de ingrijorare pentru GRECO, date fiind controversele si acuzatiile persistente privind consultari necorespunzatoare, folosirea excesiva a procedurii de urgenta si lipsa de transparenta.
GRECO isi exprima de asemenea regretul fata de absenta unor actiuni tangibile pentru a garanta ca numirea si revocarea majoritatii procurorilor din cele mai inalte functii se bazeaza pe un proces transparent, cu criterii obiective, si evidentiaza nevoia ca CSM sa joace un rol mai puternic in aceasta procedura.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe