COMISIA EUROPEANA: Concluziile ANALIZEI DE TARA pentru ROMANIA

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.02.2017 17:11 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Reforme vaste au fost lansate in 2016, insa potenţialul neutilizat al forţei de munca limiteaza creşterea economica. Gradul de saracie este in scadere, dar inegalitatea veniturilor continua sa ramana ridicata. Masurile necesare pentru imbunataţirea sistemului de sanatate sunt puse in practica, insa sistemul in sine este afectat de ineficienţa, acces limitat şi corupţie. Furnizarea inegala a unei educaţii de calitate reduce potenţialul capitalului uman. Cheltuielile cu investiţiile publice sunt ridicate, dar eficienţa redusa a infrastructurii pune restricţii creşterii. Reforma administraţiei publice s-a accelerat in 2016, ea nefiind inca finalizata insa.
 
Acestea sunt, pe scurt, concluziile analizei de ţara pentru Romania, publicata de Comisia Europeana miercuri, 22 februarie, in cadrul pachetului de documente referitoare la Semestrul european 2017.

Semestru european 2017: raport de ţara pentru Romania

Reforme vaste au fost lansate in 2016, insa potenţialul neutilizat al forţei de munca limiteaza creşterea economica. Gradul de saracie este in scadere, dar inegalitatea veniturilor continua sa ramana ridicata. Masurile necesare pentru imbunataţirea sistemului de sanatate sunt puse in practica, insa sistemul in sine este afectat de ineficienţa, acces limitat şi corupţie. Furnizarea inegala a unei educaţii de calitate reduce potenţialul capitalului uman. Cheltuielile cu investiţiile publice sunt ridicate, dar eficienţa redusa a infrastructurii pune restricţii creşterii. Reforma administraţiei publice s-a accelerat in 2016, ea nefiind inca finalizata insa. Acestea sunt, pe scurt, concluziile analizei de ţara pentru Romania, publicata de Comisia Europeana miercuri, 22 februarie, in cadrul pachetului de documente referitoare la Semestrul european 2017.

Pe ansamblul Uniunii Europene, statele membre inregistreaza progrese in punerea in aplicare a orientarilor de politica primite anul trecut, referitoare la aşa-numitul „triunghiu virtuos”: stimularea investiţiilor, continuarea reformelor structurale şi aplicarea de politici bugetare responsabile. Analizele de ţara arata ca in majoritatea statelor membre redresarea economica a contribuit la scaderea ratelor şomajului, deşi acestea sunt inca peste nivelurile inregistrate in perioada dinaintea crizei. Bilanţul aprofundat din anumite rapoarte indica faptul ca deficitele importante de cont curent au fost corectate şi ca stocul mare de datorie privata, publica şi externa a inceput sa scada ca pondere din produsul intern brut. Cu toate acestea, inca mai raman cateva riscuri: excedentele importante de cont curent nu sunt decat parţial ajustate, in timp ce stocul mare de credite neperformante afecteaza sectorul financiar in anumite state membre.

Pe langa cele 27 de analize de ţara (publicate pentru toate statele membre in afara de Grecia, care face obiectul unui program de ajustare macroeconomica), Comisia a publicat şi trei rapoarte: unul privind punerea in aplicare a pactului bugetar, un altul in care este analizata datoria publica a Italiei şi un al treilea privind un caz de prezentare eronata a statisticilor de catre Austria, alaturi de o propunere adresata Consiliului pentru o amenda.

Urmatoarele etape ale Semestrului european

Consiliul urmeaza sa discute pe marginea rapoartelor de ţara prezentate de Comisie şi a rezultatelor bilanţurilor aprofundate.

Comisia va organiza, apoi, reuniuni bilaterale cu statele membre pentru a discuta rapoartele de ţara. Vicepreşedinţii Comisiei şi comisarii vor efectua vizite in statele membre pentru a se intalni cu guvernele, parlamentele naţionale, partenerii sociali şi alte parţi interesate. Aceste discuţii urmaresc o mai mare implicare a statelor membre, inainte de publicarea rapoartelor de ţara, şi ar trebui sa continue in perspectiva elaborarii programelor lor naţionale de reforma şi a programelor de stabilitate sau de convergenţa.

Comisia propune ca statele membre sa implice, intr-o mai mare masura, parlamentele naţionale şi partenerii sociali in procesul de reforma şi sa garanteze asumarea acestuia de o gama mai larga de parţi interesate. Statele membre vor fi invitate sa explice modul in care autoritaţile locale şi regionale sunt implicate in pregatirea programului, ţinand cont de faptul ca succesul implementarii sale depinde de diversele niveluri de guvernanţa.

Comisia va propune un nou set de recomandari specifice fiecarei ţari, in cursul primaverii.

Context

Publicarea timpurie a rapoartelor de ţara se inscrie in eforturile Comisiei Juncker de raţionalizare şi consolidare a Semestrului european. Au fost introduse modificari pentru a permite un dialog veritabil asupra prioritaţilor europene, inclusiv provocarile cu care se confrunta zona euro, la inceputul semestrului european, precum şi pentru a consacra mai mult timp dialogului cu statele membre şi parţile interesate la toate nivelurile. Comisia acorda, de asemenea, mai multa atenţie aspectelor legate de ocuparea forţei de munca şi de afaceri sociale in cadrul Semestrului european.