Ca sa fie clar!... ROMANII au mai multa INCREDERE in UNIUNEA EUROPEANA decat in GUVERNUL si PARLAMENTUL ROMANIEI...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 04.08.2017 09:19 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeana a publicat un nou sondaj Eurobarometru privind opinia publica in Uniunea Europeana.
La peste 10 ani de la aderarea Romaniei la UE, increderea in Uniunea Europeana este in creştere, atingand cele mai inalte cote din 2010 pana in prezent.
Romanii se situeaza pe locul patru in ce priveşte increderea in UE, cu 57% (faţa de 42% media europeana), in creştere cu 5% faţa de toamna anului 2016.
De asemenea, 67% dintre romani declara ca sunt optimişti cu privire la viitorul Uniunii Europene (56% media europeana).

Conform Eurobarometrului, atat la nivelul Romaniei cat şi al UE, cetaţenii au o incredere mai mare in instituţiile europene faţa de cele naţionale.
Procentele de incredere in UE mai sus menţionate, 57% in Romania şi 42% la nivel european, fiind superioare faţa de cele privind guvernul national, 33% in Romania şi 37% UE, şi parlamentul fiecarei ţari, 27% şi respectiv 36%.

Raportul mai arata ca susţinerea prioritaţilor Uniunii Europene ramane ridicata in randul romanilor, cu valori cuprinse intre 60% pentru Uniunea economica şi monetara (moneda euro) şi 81% pentru libera circulaţie a cetaţenilor europeni.
De asemenea, 66% dintre romani simt ca sunt cetaţeni ai Uniunii Europene, iar 49% dintre aceştia considera ca pacea reprezinta cel mai pozitiv aspect al construcţiei europene.

In ceea ce priveşte starea economiei naţionale, doar 29% dintre romani o considera ca fiind „buna”, in creştere cu 3% faţa de sondajul precedent.
Deşi Romania nu este stat membru al zonei euro, 60% dintre romani sunt in favoarea monedei unice europene.
Prin comparaţie, cetaţenii unor state precum Ungaria, Bulgaria şi Polonia, ce nu au adoptat inca euro, se declara in favoarea monedei unice in procent de 52%, 39%, respectiv 32%.
Per ansamblu, aproape jumatate dintre europeni considera ca situaţia economica din ţara lor este „buna” (46%, +5 puncte procentuale faţa de toamna anului 2016).
Procentul a crescut semnificativ in ultimii ani (+ 20 puncte faţa de primavara anului 2013, +26 puncte faţa de primavara anului 2009).

Preocupari şi provocari - Romania şi UE

Terorismul a trecut pe primul loc in randul provocarilor cu care cetaţenii considera ca se confrunta UE (44 %, +12 puncte procentuale comparativ cu toamna anului 2016).
Romanii acorda o importanţa deosebita acestei ameninţari, 47% dintre respondenţi menţionand terorismul drept cea mai importanta provocare la nivel european.
Imigraţia, care a fost o preocupare majora incepand din primavara lui 2015, ocupa acum a doua poziţie in randul provocarilor la nivelul UE (38%, -7 puncte procentuale comparativ cu toamna anului 2016).
Romanii sunt ingrijoraţi de chestiunea imigraţiei in procent de 33%.

La nivel naţional se observa o diferenţiere intre preocuparile romanilor şi ale cetaţenilor din alte state UE.
Principala provocare in Romania o reprezinta sistemul de sanatate şi securitatea sociala (32%). La nivel european acest domeniu se afla pe locul 3 (20% din respondenţi).
Urmatoarele doua preocupari pentru romani sunt situaţia economica (28%) şi costul vietii (23%). Cu toate acestea, la nivelul UE, aceste preocupari se plaseaza doar pe locurile 5 şi 6, cu 16% şi respectiv 15%. Pentru europeni, in general, principalele preocupari sunt legate de şomaj (29 % media UE28 faţa de 19% in Romania) şi de imigraţie (22% media UE28 faţa de doar 7% la romani).

Majoritatea absoluta a cetaţenilor europeni sprijina prioritaţile şi politicile UE, cu excepţia extinderii Uniunii in urmatorii ani, şi se simt ataşaţi de Europa şi de Uniunea Europeana.