BABA EUROPA vrea mai putine GUNOAIE si limitarea RISIPEI ALIMENTARE. Dar practica ne omoara...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 14.03.2017 18:42 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Procentul deşeurilor reciclate trebuie sa ajunga la 70% pana in 2030, de la 44% cat este in prezent, conform propunerii legislative adoptate in Parlamentul European.
Deputaţii vor ca pachetul privind deşeurile sa limiteze la 5% procentul gropilor de gunoi ecologice, care au un efect negativ asupra mediului şi sa reduca risipa alimentara cu 50% pana in 2030.

Cifrele pentru 2014 arata ca 44% din toate deşeurile municipale la nivelul UE sunt reciclate sau compostate, faţa de doar 31% in 2004, iar pana in 2020, statele membre UE ar trebui sa recicleze sau sa composteze peste 50% din deşeuri.

Deşeuri şi ambalaje

Pana in 2030, cel puţin 70% (greutate) din deşeurile municipale (de la case private şi mici afaceri) ar trebui sa fie reciclate sau pregatite pentru reutilizare (verificate, curaţate sau reparate), spun deputaţii. Comisia propusese 65%. Pentru materialele de ambalare, cum ar fi hartia şi cartonul, plasticele, sticla, metalul şi lemnul, deputaţii propun o ţinta de reciclare de 80% pana in 2030, cu ţinte intermediare pentru fiecare material in 2025.

Gropile de gunoi

Propunerea legislativa limiteaza la 10% pana in 2030 procentul de deşeuri municipale duse la groapa de gunoi. Deputaţii propun o reducere de 5%, cu posibilitatea unei extensii de 5 ani in anumite condiţii pentru statele membre care au utilizat gropile de gunoi pentru mai mult de 65% din deşeurile municipale in 2013.

Risipa alimentara

Risipa alimentara in UE este estimata la aproximativ 89 milioane de tone sau 180 kg/capita/an. Deputaţii cer o ţinta de reducere a risipei alimentare de 30% pana in 2025 şi de 50% pana in 2030, prin comparaţie cu 2014. Ei propun o ţinta similara pentru deşeurile marine.

In 2014, Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda şi Suedia nu au trimis niciun deşeu municipal la gropile ecologice, in timp ce Cipru, Croaţia, Grecia, Letonia şi Malta inca trimit trei sferturi din deşeurile municipale la astfel de gropi.
Deşi gestionarea deşeurilor in UE s-a imbunataţit considerabil in ultimii zeci de ani, aproape o treime din deşeurile municipale sunt inca trimise in gropile de gunoi ecologice şi mai puţin de jumatate este reciclat sau compostat, cu mari variaţii intre statele membre.Imbunataţirea administrarii deşeurilor ar putea avea beneficii pentru mediu, climat, sanatatea umana şi economie.
Ca parte a tranziţiei catre economia circulara, Comisia Europeana a facut patru propuneri legislative care introduc noi ţinte pentru gestionarea deşeurilor in privinţa reutilizarii, reciclarii şi gropilor ecologice.
Propunerile intaresc şi prevederile UE privind prevenirea deşeurilor şi responsabilitatea extinsa a producatorului, uniformizarea definiţiilor, raportarea obligaţiilor şi metode de calcul pentru ţinte.