Ambasada Norvegiei raspunde rasculatilor baptisti (si alte secte TV) in cazul Bodnariu

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 13.01.2016 16:42 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Serviciul norvegian de protecţie a copilului

Ambasada Norvegiei in Romania a primit multe solicitari in legatura cu demonstraţiile care au avut loc recent.

Din proprie iniţiativa, ambasada a luat legatura cu Ministerul Roman de Afaceri Externe, Parlamentul şi Biroul Primului Ministru, pentru a oferi informatii despre Serviciul norvegian de protecţie a copilului şi principiile care stau la baza lui. Ambasada a subliniat principiul confidenţialitaţii.
In contextul globalizarii şi creşterii migraţiei, un numar fara precedent de mare de copii si familii cu cetaţenie straina sunt in contact cu serviciul de protecţie a copilului din Norvegia.
Mulţi dintre copiii care locuiesc in Norvegia au parinţi provenind din ţari diferite şi legaturi familiale in mai multe ţari.

Informaţii generale

Serviciul norvegian de protecţie a copilului se aplica tuturor copiilor din Norvegia, indiferent de istoric, naţionalitate şi stadiul de rezidenţa. Interesul superior al copilului reprezinta principala preocupare in activitatea serviciului de protecţie a copilului.
Serviciul de protecţie a copilului este in primul rand un serviciu care vine in ajutorul copiilor şi al familiilor.
Sistemul de protecţie a copilului acorda o mare importanţa relaţiilor de familie şi continuitaţii in creşterea şi ingrijirea copilului.
Premisa de baza este aceea ca minorii ar trebui sa fie in grija parinţilor lor.

Ministerul Copiilor, Egalitaţii şi Incluziunii Sociale este responsabil de politica generala de protecţie a copilului.
Serviciul local de protecţie a copilului din cadrul municipalitaţilor se ocupa de cazurile de protecţie a copilului.
Ministerul nu are nicio autoritate de a interveni sau de a da indicaţii serviciilor de protecţie a copilului in cazuri individuale de protecţie a copilului.
Norvegia a asimilat in legislaţia sa Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului.
Conform acesteia, statul in care se afla copilul are datoria de a-l proteja pe baza legislaţiei sale.
Legea Protecţiei Copilului este considerata prioritara prin Legea Drepturilor Omului. Interesul superior al copilului este de asemenea asimilat in Constituţia Norvegiei, secţiunea 2014.
Autoritaţile norvegiene au obligaţia statutara de a pastra confidenţialitatea asupra informaţiilor privitoare la cazurile individuale de protecţie a copilului, pentru a asigura dreptul la viaţa privata atat in cazul copiilor, cat şi al parinţilor.
Din acest motiv, nici autoritaţile de protecţia copilului, nici autoritaţile centrale norvegiene nu pot comenta asupra detaliilor din cazurile individuale de protecţie a copilului.
De cazurile de protecţie a copilului se ocupa Serviciul de protecţie a copilului la nivelul municipalitaţilor; acest serviciu nu poate primi instrucţiuni din partea ministerelor.
La nivel regional, Guvernatorul districtual verifica activitatea serviciilor de protecţie a copilului.
Respectand cadrul Convenţiei de la Viena privind relaţiile consulare din 1963, misiunile diplomatice straine din Oslo pot oferi asistenţa cetaţenilor lor in cazuri de protecţie a copilului.

Statistica

In fiecare an, aproximativ 53.000 de copii primesc diverse forme de ajutor din partea Serviciului de protecţie a copilului din Norvegia.
Mai mult de şapte din zece astfel de cazuri au reprezentat masuri de asistenţa voluntara pentru copii si familii.
Ajutorul poate fi acordat sub forma de sfaturi sau indrumare a parinţilor cu privire la practicile parentale, consiliere, ajutor economic, gradiniţa, etc.

Ordine de plasament

Un ordin de plasament este emis de catre Consiliul regional de Protecţie Sociala sau de catre Tribunalul Districtual numai atunci cand copilul a fost supus unei neglijenţe grave, maltratare sau abuz.
In plus, ordinul de plasament trebuie sa fie necesar si in interesul superior al copilului.
Acţiuni precum violenţa fizica sau psihica, rele tratamente, abuz sexual sau alte forme de grava incalcare a modului de ingrijire reprezinta motivele legale pentru emiterea ordinelor de plasament.
In Legea de Protecţie a Copilului nu exista prevederi care sa permita ingrijire alternativa pe baza religiei.
Plasarea unui copil in afara caminului familial, fara consimţamantul parinţilor, este intotdeauna o masura de ultima instanţa.
Un raport recent al Consiliului Europei arata ca Norvegia este printre ţarile cu numar scazut de copii aflaţi in ingrijire alternativa.
Parinţii au dreptul la un proces echitabil, inclusiv un avocat platit de catre guvern, dreptul de a fi audiaţi şi de a contesta decizia Consiliului la Tribunalul Districtual.
O data pe an parinţii au dreptul sa depuna cerere pentru revocarea ordinului de plasament.

Adopţii

In mod normal, parinţii de plasament nu işi adopta copiii pe care ii au in plasament.
Adopţia reprezinta o masura foarte radicala, care presupune ruperea tuturor relaţiilor legale dintre parinţi şi copii.
Acest lucru are loc in foarte puţine cazuri.
Condiţii stricte trebuie indeplinite pentru a adopta un copil impotriva voinţei parinţilor.
Serviciul de protecţie a copilului, in mod normal, nu va demara procedurile de aprobare a adopţiei impotriva voinţei parinţilor, in cazurile in care corelarea cu legea imigraţiei nu este clara sau in cazurile in care este clar ca parinţii şi copilul nu au rezidenţa permanenta in Norvegia.

Convenţia de la Haga din 1996

Guvernul a solicitat Parlamentului sa consimta la ratificarea Convenţiei de la Haga 1996 privitoare la protecţia copiilor.
Ratificarea va oferi o protecţie sporita copiilor in cazurile unde este implicat mai mult de un singur Stat, si va deschide drumul spre o mai buna cooperare internaţionala pentru prevenirea şi rezolvarea cazurilor de protecţie a copilului.

Indrumar

O noua circulara conţine indrumarile referitoare la modul in care se trateaza un caz in care copilul are legaturi cu mai multe ţari.
Guvernul Norvegiei a emis indrumari specifice, care vor fi traduse in limba engleza in curand: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/nye-retningslinjer-om-barnevern-over-landegrensene/id2467854/
Pentru mai multe informatii: https://www.regjeringen.no/en/topics/families-and-children/child-welfare/id1058/