HANDBALISTUL din BANAT care a jucat in SELECTIONATA LUMII, dar a fost CONDAMNAT la 5 ani INCHISOARE pentru DEZERTARE de COMUNISTI

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 11.09.2017 15:35 | Publicat in SPORT | Tipareste pagina

S-a nascut la 11 septembrie 1939, in satul Carani, comuna Sanandrei, judeţul Timiş.

In anii 1962-1971, a jucat 45 de meciuri şi a inscris 121 de goluri pentru echipa naţionala a Romaniei, cu care a fost campion mondial in 1964, cand a şi devenit maestru emerit al sportului.

Josef Jakob, scris şi Iosef Iakob, a fost considerat cel mai bun jucator de extrema dreapta din lume in 1968, an in care, impreuna cu Gheorghe Gruia, a fost ales in selecţionata lumii.

A jucat handbal inca de la şcoala generala din Carani, dupa care a urmat cursurile Liceului Pedagogic din Timişoara.
A ajuns la Electromotor Timişoara, in 1955, care s-a desfiinţat şi de unde s-a transferat la Progresul Timişoara.
Doi ani mai tarziu, a trecut la Tehnometal Timişoara, de unde a şi fost selecţionat in echipa naţionala de juniori a Romaniei, pentru care a jucat doua meciuri in Polonia.

In 1962, ajunge la Steaua Bucureşti şi, totodata, campion naţional in sezonul 1962/63. Cu Steaua Bucureşti a caştigat campionatul naţional de şase ori, consecutiv in anii 1968 – 1971.
In 1968, Steaua Bucureşti, cu Iosif Iakob in echipa, s-a dovedit şi cea mai buna din Europa, cucerind Cupa Campionilor Europeni.

In 1971, Josef Jakob a ramas pentru patru ani, cu permisiunea autoritaţilor comuniste, la LTV Wuppertal, in Germania federala (RFG).
Un an mai tarziu, a revenit in Romania pentru a-şi schimba paşaportul, dupa care a decis sa se stabileasca definitiv in Germania.
Ca jucator al clubului sportiv al armatei, fiind şi ofiţer militar, Josef Jakob a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru dezertare.

In Germania, a jucat şi antrenat la HTV Remscheid şi RTV Remscheid, din 1979 la echipa TS Esslingen, apoi Wernauer Sportfreunde, Neuhausen-Fildern, Bernhausen, RSK Esslingen, TSV Denkendorf.
Şi-a incheiat cariera de antrenor la Denkendorf, in 1999.(sursa: Wikipedia şi alte surse)