AMERICANII fug in ROMANIA! Walker Ashley a JURAT pe TRICOLOR!...

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 26.10.2016 17:22 | Publicat in SPORT | Tipareste pagina

Guvernul a decis acordarea cetaţeniei romane sportivilor de inalta performanţa Walker Ashley Janeen şi Simone Tempestini,  ceea ce va permite includerea lor in lotul naţional feminin de baschet, respectiv in lotul naţional de automobilism, in vederea participarii la competiţii internaţionale.

Sportiva din Statele Unite ale Americii, Walker Ashley Janeen Albert, a solicitat dobandirea cetaţeniei romane in data de 25.07.2016, iar sportivul din Italia, Simone Tempestini, in data de 27.04.2016. Solicitarile au primit raport favorabil din partea Comisiei pentru Cetaţenie din cadrul Autoritaţii Naţionale pentru Cetaţenie, constatandu-se astfel indeplinirea condiţiilor legale. In acest context, potrivit legii, Ministerul Tineretului şi Sportului a iniţiat Hotararile pentru acordarea cetaţeniei romane celor doi sportivi, adoptate in şedinţa de Guvern.

Cetaţenia romana a fost acordata celor doua persoane in temeiul prevederilor Legii cetaţeniei romane, modificata şi completata prin OUG 37 din 2015.
 
Potrivit modificarilor adoptate anul trecut, cetaţenii straini sau persoanele fara cetaţenie care au contribuit in mod semnificativ la promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualitaţii romaneşti vor putea dobandi cetaţenia romana in condiţii mai facile, decat cele reglementate in prezent. A fost reglementat, de asemenea, un regim derogatoriu şi in ceea ce  priveşte obţinerea cetaţeniei romane de catre persoanele care ar putea contribui la promovarea imaginii Romaniei prin performanţe deosebite in domeniul sportului, prin reprezentarea ţarii noastre in loturile naţionale, şi care işi exprima ataşamentul faţa de Romania şi faţa de sistemul de valori romanesc.

In cazul persoanelor care ar putea contribui in mod semnificativ la promovarea imaginii Romaniei prin performanţe deosebite in domeniul sportului, cetaţenia romana se acorda prin Hotarare de Guvern iniţiata de Ministerul Tineretului şi Sportului, pe baza avizului Autoritaţii Naţionale pentru Cetaţenie, care verifica indeplinirea de catre solicitanţi a urmatoarelor condiţii stipulate in legislaţia in vigoare:
#Dovedesc, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţa de statul roman, nu intreprind sau sprijina acţiuni impotriva ordinii de drept sau a securitaţii naţionale şi declara ca nici in trecut nu au intreprins asemenea acţiuni;
#Au implinit varsta de 18 ani;
#Sunt cunoscute cu o buna comportare şi nu au fost condamnate in ţara sau in strainatate pentru o infracţiune care sa le faca nedemne de a fi cetaţeni romani.
Federaţiile sportive internaţionale, ţinand cont de specificul fiecarei ramuri de sport, permit naturalizarea sportivilor, stabilind pentru aceştia criteriile de participare in competiţii şi conferindu-le dreptul de a reprezenta un alt stat, in condiţii specifice, de la caz la caz.