Traian Basescu si Refesenizarea Romaniei

Scris de | Publicat in 17.04.2013 16:56 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

„USL trebuie la un moment dat sa se separe, iar aceasta separatie trebuie facuta cu foarte multa grija” - spunea unul din liderii USL, Miron Mitrea, la B1TV, la o ora de maxima audienta. Invitat în studio, alaturi de liderul ONG-ului Fundatia Miscarea Populara, Marian Preda si de ganditorul socialistilor, Vasile Dancu, emisiunea a dat masura unei posibile coabitari viitoare. Laudandu-se reciproc, dand voie liderului MP sa-si prezinte intentiile si marfa, gustul unei viitoare „bune intelegeri” PSD – MP incolteste inevitabil in mintea simpatizantilor uneia sau alteia din taberele privitoare.
De ce amintesc aceste aspecte? De ce le dau importanta?
Reasezarea girata de Traian Basescu, cel putin in fata camerelor de luat vederi, a politicii romanesti in lumina spargerii viitoare si, cred eu, doar de fatada a USL, arata cateva miscari pe care cei interesati de subiect ar trebui sa le aiba cel putin sub observatie. Iata ce cred eu si ca mine, din ce in ce mai multi scriitori si analisti politici (Ion Cristoiu, Mircea Marian, Daniela Ratiu, probabil si altii):
A. SFERA REFESENIZATA (apx. 75% din optiunile electorale)
Alianta formata de Grupul Infractional Organizat Grivco, cunoscuta si sub numele de USL a atras in timp formatiuni sau factiuni ale unor partide politice. A facut-o suficient de abil incat Romania sa aiba o opozitie slaba, din ce in ce mai putin vizibila. Partide precum PDL sau formatiuni precum UDMR, desi aflate de facto in opozitie, fac un blat cu USL vizibil de pe luna. Atrase de sinecuri (pe care incep sa le primeasca, cel putin la Primaria din Timisoara – consilier, director, membru in consiliile de administratie, etc) persoanele care decid in PDL si UDMR au incetat sa mai faca opozitie sau o fac doar declarativ.
Asadar ciolan, blat si, avand la dispozitie structuri politice atrase de mirajul puterii, pesedistii girati si de Traian Basescu gandesc probabil o reasezare de forma a spectrului politic, astfel:
1. Pseudoputerea (51%)
Formata in jurul PSD (vom considera acest partid ca fiind deja PSD + UNPR), partidul cel mai bine plasat in sondaje, cu peste 37% in optiunea de vot, viitoarea alianta va fi probabil formata din
PSD + MP (aripa Udrea din PDL) + UDMR + minoritati
adica un 37% PSD + 9% cu cat e creditat acum MP + 5% UDMR > 51%. Avand la dreapta sa Miscarea Populara, aceasta pseudoputere (pentru ca va fi in cardasie cu pseudoopozitia) va avea guvernul dar se va asigura de sustinerea unei majoritati confortabile in Parlamentul Romaniei. Inclusiv pentru a modifica Constitutia.
Cea mai controversata aparitie in aceasta suma de partide si formatiuni pare a fi MP, nu-i asa? Ca PSD poate face aliante cu UDMR, UNPR sau minoritatile o stiam de mult. Dar MP?
Ca sa poata scinda de forma USL si sa fie la guvernare, PSD-ului ii mai trebuia o formatiune cu care sa-si asigure majoritatea de 50% + 1. Ea pare a fi Miscarea Populara, iar semnalele sunt din ce in ce mai multe. De la "armonia" amintita la inceputul articolului, spectacolul TV al "intelegerii" de la Cotroceni a liderilor celor doua entitati politice dat presei la investirea ministrului justitiei si pana la backgroundului celui care s-a ocupat de la Cotroceni de Miscarea Populara, nimeni altul decat Cristian Diaconescu, o punte eficienta de legatura dintre Traian Basescu si PSD.
Chiar iesirile lui Victor Ponta de la TV din ultima perioada i-au vizat pe MRU (al treilea lider politic in sondaje) si PDL-ul lui Boc, decat pe Traian Basescu si Miscarea Populara. Ei?
2. Pseudoopozitia (35%)
Cum Vasile Blaga a cerut membrilor partidului sau sa aleaga intre Miscarea Populara si PDL, desi e unul care a spus ca va colabora cu alte partide, precum PNL, e clar ca in stilul sau caracteristic a ales opozitia „constructiva” la PSD. E evidenta si ruptura in acest partid, chiar daca ea nu a fost inca oficializata. Membrii PDL care s-ar desolidariza de Blaga nu au inca unde sa se duca. PDL e un partid in care divortul e pronuntat dar partajul nu s-a facut inca.
Revenind, pseudoopozitia va fi formata mai mult ca sigur din
PNL + PDL (aripa Blaga) + PC
Aceasta semiopozitie, desi are ca intentie de vot cam cat are PSD acum, 35-38%, ea poate asigura alternanta la guvernare prin trecerea MP si UDMR dintr-o barca in alta, asa cum cel putin liderii maghiari ne-au aratat ca este nu numai o dorinta ci chiar, cu putine intreruperi, un „must have”: ramanerea in orice conditii la guvernare.
B. VIITORUL POLITIC ( apx. 15%)
Ce mai ramane dincolo de fesenizarea politica de mai sus? Un grup de partide si o alianta destul de firava, de dezbinata si care insumeaza 15% din intentia de vot exprimata in aceste momente in sondaje:
PPDD, Alianta DA si Noua Republica,
formatiuni pe care Traian Basescu le ignora si le va ignora in continuare si pe care cei aflati in sfera refesenizata le vor ataca in permanenta. Pe ele si pe liderii lor.
Alaturi de societatea civila, de ONG-uri, de comunitati mai mult sau mai putin organizate sau vocale, aceste formatiuni vor avea de ales: fie a se vinde pentru a intra in sfera refesenizata, dar la putere, fie prin trecerea parlamentarilor sai in barca pseudoopozitiei sau pseudoputerii, fie prin absorbtii si fuziuni, fie prin incetarea existentei lor, considerand ca nu se mai merita si ca resursele aflate la dispozitie sunt insuficiente.
Desi cu exceptia PNTCD toate sunt constructii noi, pornite de jos, desi sunt a treia (PPDD) si a patra (Alianta DA) formatiuni in sondaje, ele insumeaza aproximativ 15% din optiunile electoratului roman (PPDD 9% + ADA 5,5% + NR 0,5%) si au un prezidentiabil foarte bine cotat in sondaje, pe Mihai Razvan Ungureanu. Asadar au potential.
Ramane de vazut cum vor sti sa-si gestioneze aliantele, cum vor sti sa-si promoveze oferta politica, cum vor sti sa-si atraga un electorat fidel unor cauze pe care ele insele le vor imbratisa in viitor (justitia, societatea civila, apararea democratiei, etc) si pe care sa le reprezinte in viitoarele actiuni politice.
Asadar!
Asistam la o reasezare a spectrului politic. Reconfigurarea prezentata in acest articol pare un compromis toxic si, in acelasi timp, arunca la cosul de gunoi doua din preconceptiile vehiculate in zona electoratului de dreapta pana acum. Respectiv „reconstructia dreptei” (cel putin in jurul PDL e un si mai mare nonsens) ce nu mai poate fi posibila in aceste conditii si a doua, „omul providential Traian Basescu”. Presedintele pare ca isi asigura, pe ultima suta de metri de mandat, o retragere in stilul Emil Constantinescu, cel invins de structuri.
O afirm cu parere de rau, dezamagirea pe care a produs-o si o va produce in continuare transformandu-se in „inghititor de porci”, trimisi la Cotroceni pe banda rulanta de Victor Ponta si PSD, e mult prea mare si, cel putin privind justitia, e periculoasa pentru semnalele pe care le trage. A spus-o Daniel Morar si o spun procurorii DNA care se organizeaza, mai nou, pentru a se putea apara de imixtiunile politicului in justitie.
Asa ca dragi cititori avem de ales: refesenizarea Romaniei sau dam credibilitate unor structuri si unor oameni noi? Cu alte cuvinte, pe cat ne vindem viitorul si cui?
Sa traiti asa cum decideti! Sper ca bine.