Timisoara merita, timisorenii la fel, dar ce-o face Robu?

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 24.01.2014 09:49 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Primarul Nicolae Robu s-a milostivit şi de microbuzele politice, pardon, partidele politice ale judeţului Timiş, şi le-a invitat liderii locali in sala de sedinte a Consiliului Local al Municipiului Timisoara sa faca parte din... Board-ul Presedintilor Partidelor Politice, organism consultativ de sustinere a candidaturii Timisoarei la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021.
Şi asta pentru ca, in viziunea lui Nicolae Robu, ”candidatura  trebuie sa fie una de larga sustinere, una a comunitatii timisorene in ansamblul ei, indiferent de criteriile de diferentiere a membrilor: afiliere sau simpatie politica, apartenenta etnica, afiliere religioasa etc”.
Pe de alta parte, in schimb, Simona Neumann, preşedinta Asociaţiei Timişoara Capitala Culturala Europeana 2021, a declarat ca susţinerea tuturor partidelor politice reprezinta unul dintre criteriile impuse de Comisia Europeana.
Ceea ce inseamna ca gestul lui Nicolae Robu miroase de la distanţa a politizare şi a inconştienţa, Asociaţia Timişoara Capitala Culturala Europeana 2021 fiind inca o jucarie de facut zgomot.
Şi iata de ce.
In ghidul pentru orasele candidate la titlul de Capitala culturala europeana, Uniunea Europeana spune clar:
”Independenta fata de autoritatile politice a directorului artistic si a structurii responsabile cu punerea in aplicare a programului se poate dovedi esentiala in pregatirile unei Capitale culturale. Unele Capitale culturale precedente au avut mult de suferit de pe urma implicarii directe si omniprezente a autoritatilor politice in cadrul structurii responsabile cu punerea in aplicare a programului”.
Raportul Palmer, un studiu comandat de Comisia Europeana privind orasele care au fost CCE intre 1995 si 2004, a aratat ca persoanele chestionate care au fost implicate in organizarea unei CCE subliniaza importanta contextului evenimentului, implicarea pe plan local, parteneriatele, necesitatea unor obiective clare, cantitatea suficienta de resurse si o structura decizionala puternica cuplata cu motivatia politica. Studiul recomanda ca, atenţie, structura operationala sa fie independenta politic si autonoma pe plan artistic!...
Adica nu e vorba de nici o viziune a lui Nicolae Robu.
Organizatorul intalnirii dintre liderii locali ai partidelor politice trebuia sa fie, fara nici o indoiala, Asociaţia Timişoara Capitala Culturala Europeana 2021, care sa-l invite la faţa locului, evident, şi pe preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu.
Nu e nimic complicat.
Ca de asta spun aia de la UE ca e nevoie de o structura decizionala puternica cuplata cu motivatia politica şi nu invers.
De aia spun tot aia de la UE ca structura operationala trebuie sa fie independenta politic si autonoma pe plan artistic...
Mai pe romaneşte, UE spune ca Asociaţia Timişoara Capitala Culturala Europeana 2021 trebuie sa fie deasupra lui Nicolae Robu şi nu sub Nicolae Robu.

Morala este ca inca nu sunt convins ca administraţia locala a gasit oamenii potriviţi.
Mai ales in condiţiile in care cei care se ocupa de candidatura Timişoarei la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021 sunt sprijiniţi mai mult din punct de vedere politic, decat din punct de vedere profesional.
Şi vorbesc aici de nucleul dur, nu de voluntarii care vin şi pleaca.
Profesioniştii adevaraţi nu o sa se inghesuie niciodata intr-o gaşca politizata, doar de amorul artei sau pentru a-i ridica mingi la fileu unui lider politic sau altul.
Pentru ca Timişoara sa ajunga Capitala Europeana a Culturii in 2021 va fi nevoie de un proiect facut de profesionişti, fara gargara politica.
Timişoara are profesionişti in toate domeniile, slava Domnului, intrebarea e cine ii vede şi cine va apela la expertiza lor...

Atractivitatea, atat la nivel local, cat si european, este unul dintre principalele obiective ale unei Capitale culturale.
Pana şi in ghidul pentru orasele candidate la titlul de Capitala culturala europeana, UE ii pune pe organizatori sa raspunda la intrebarea: cum poate evenimentul sa stimuleze interesul turistului spaniol, grec sau suedez?...