POLITIA ROMANA vrea ca SOFERII sa fie dotati cu ARBORELE GENEALOGIC...

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 09.03.2017 13:16 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Daca vrea cineva, de-adevaratelea, sa vada cum funcţioneaza democraţia originala in Romania, il  sfatuiesc sa vieţuiasca in oraşele mai mici, comunele şi satele aflate de-a lungul şi de-a latul  patriei multilateral dezvoltate.
Acolo, departe de lumea dezlanţuita a aglomerarilor urbane, unde filistinii se pot pierde liniştiţi in  turma zgomotoasa, se poate observa exact cat, cine, cum şi de ce a evoluat in anii de ”stat de drept”  pe care-l tot clameaza unii.
Acolo, toata lumea ştie ce ar trebui facut in Romania in funcţie de postul de televiziune pe care-l  urmareşte. Şi, evident, majoritatea covarşitoare este fan(atic) al Sfintei Treimi...
Acolo, mai ales in zona regaţenilor, localitaţile sunt dominate de aceleaşi personaje care au dus-o  bine mersi şi inainte de 1989.
Acolo, de obicei, nu este bine sa urinezi impotriva vantului constituţional, pentru ca localitaţile sunt mici şi rişti sa stropeşti democratic pe toata lumea, iar interesele şi locurile de munca sunt  extrem de puţine şi sunt chivernisite pe baza relaţiilor de partid şi de cumetrie.  

Şi acum sa trecem la fapte concrete, fara poveste şi basme de suspendat şobolanii filistini.
Intr-un astfel de oraşel ratacit pe harta Romaniei, un investitor strategic local mai cu stare a  achiziţionat mai multe microbuze şi, intr-un final, a reuşit sa-şi adjudece, mai mult sau mai puţin  oficial, transportul local din zona, cu binecuvantarea organelor locale.
Transportul local care era acoperit, pana atunci, de persoane particulare cu autoturisme proprii.
Fiind o zona foarte saraca, undeva in inima Olteniei, oamenii şi-au mai gasit de lucru şi au mai facut  un leu in plus, de supravieţuire, care pe unde şi cum s-a putut.
Sigur, se poate vorbi de evaziune fiscala pana la urma, dar in condiţiile in care taximetriştii de ocazie caştiga lunar cam cat ar trebui sa plateasca taxe la stat.
Dar cine-şi imagineaza ca investitorul strategic cu microbuzele da bani gramada la stat, se inşeala... Pentru ca nu ar mai fi profitabil.

Problema s-a ivit, insa, atunci cand investitorul strategic in microbuze şi transport local a pus de-o vorba cu  primarul ales al targului, care la randul lui a pus o vorba mai departe, cu şeful poliţiei din localitate.
Nu mai conteaza ca microbuzele sunt ocolite ostentativ de controalele poliţiştilor, cum nu mai conteaza  nici ca microbuzele circula doar pana in centrul satelor.
Nu mai conteaza ca microbuzele circula din ora in ora, cum nu mai conteaza nici ca satele se lungesc pe zeci  de kilometri şi sute de batrani nu se pot deplasa de distanţe lungi. Nu-l intereseaza nici pe primar, nici pe şeful de poliţie şi nici pe investitorul strategic.
Nu mai conteaza nici ca poliţiştii intai te opresc şi dupa aceea inventeaza un motiv pentru amenda.
Nu mai conteaza nici ca pe aşa zisa autostrada - drum european E 70 - care traverseaza oraşul, deşi  este mereu plin de autoturisme şi maşini oprite pe stanga şi pe dreapta, poliţiştii amendeaza selectiv,  in funcţie de numarul de inmatriculare...
Poliţiştii duc de mai mult timp, la comanda, un adevarat razboi cu ”ilegaliştii”, justificandu-se ca  exista o lege care permite sa transporţi doar rude...
- Daca vin cu arborele genealogic, e bine? - am intrebat un poliţist.
A dat din umeri şi s-a incruntat şi mai miliţieneşte la mine, de n-am priceput nimic.
- Trebuie autentificat la notar? - mi-a mai scapat printre dinţi.
Dar daca merg cu concubina, concubinul, amanta sau amantul, sunt ilegalist sau nu? - mi-a trecut prin  cap, in vreme ce ma indepartam de organul statului...

P.S. Şi pentru ca trebuia sa poarte un nume, oraşul se numeşte Filiaşi şi se afla la intersecţia dintre  judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj. Poate, totuşi, exista ”lege şi onoare” - cum se spune - şi pe la Poliţia Romana. Deşi...