Moldova sedusa de soapta perfida a imperialismului rusesc

Scris de Laurentiu Stefanescu | Publicat in 09.12.2016 12:01 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

          Votul antiunionist de ieri din Moldova a fost substantial, dand cu tifla politicienilor romani populisti care au fluturat in politica romaneasca unirea ca „obiectiv de tara” . Lasand la o parte previzibilul furtisag de voturi, reflex incrustat in ADN-ul comunistilor, de oriunde ar fi ei , incurajata de actualele autoritati “pro romanesti” de la Chisinau, optiunea moldovenilor in favoarea lui Dodon a fost destul de clara. Pentru unii romani acest vot a fost o surpriza, mai ales pentru aceia care n-au fost niciodata in Republica Moldova. Campania electorala a fost dominata de o tema dihotomica privind orientarea geostrategica a statului moldovean: est contra vest. A invins “estul” lui Putin ! Cu toate astea, pentru cei care cunosc bine situatia din Republica Moldova, acest deznodamant nu e surprinzator, el incadrandu-se in circumstantele obisnuite al unei stari de spirit constientizate de orice calator realist al acestor meleaguri.

          Pentru conducatorii politici din Romania acest rezultat este un esec cu mare potential de risc, autoritatile romane (indiferent de culoarea politica) fiind incapabile, pana acum, sa trateze eficient problema Basarabiei. Pesedistii lui Ion Iliscu, Nastase sau Ponta au fost mai degraba interesati sa adopte o pozitie nedefinita, ambigua, pentru a nu ranii sensibilitatile comanditarilor lor politici de la rasarit, continuand politica tradatoare de aservire, specifica clicii tradatorilor lui Ceausescu. Traian Basescu a inteles prea putin din ceea ce se intampla in Republica Moldova, gafand impardonabil, prostit ba de Voronin, ba de ceilalti guvernati moldoveni care au adoptat politica “vitelului care suge la doua vaci” . In politica interna a speculat fara scrupule “obiectivul de tara” in avantajul sau electoral, chiar si atunci cand asta a afectat insesi cauza pentru care pretinde ca lupta. Liberalii n-au avut niciodata vreo preocupare vizibila pe aceasta tema, find absorbiti de luptele interne si de marele rapt national.

          Si totusi ce se intampla in fosta Moldova romaneasca ….? Mai intai ar trebui combatute vechile marote fluturate atat de politicieni cat si de naivii si sentimentalii care cred intr-o realitate inexistenta dincolo de Prut. Se vorbeste de fratii nostrii romani in conditiile in care aproape 60% dintre ei se considera moldoveni iar o mare parte dintre acestia ii urasc si ii dispretuiesc pe romani ! E un adevar care poate fi constatat in toate sondajele sociologice serioase. Majoritatea “Fratilor nostri de dincolo de Prut” au simtit mereu o mare frustrare atunci cand liderii de opinie si politicienii romani li se adresau ca unor romani, in conditiile in care ei isi asumau o alta identitate nationala diferita de cea romana, ba mai mult , in opozitie cu aceasta. Atitudine verosimila in conditiile in care identitatea nationala este cea asumata de fiecare, nu cea presupusa sau impusa de cineva. Sunt ceea ce cred ei ca sunt nu ce ne imaginam noi ca ar fi. Inrudirea genetica n-are nicio legatura cu identitatea culturala, aceasta fiind rodul cumulului de valori, credinte, traditii, mituri, comportamente in care ei cred. De ce cred in felul asta ….. asta e o alta problema !!!

          Constiinta nationala la romani s-a format incet incepand cu secolul al XVIII-lea, proces dificil grevat initial de inexistenta unui stat suveran si independent. In afara limbii comune, a unei religii comune ( si aia propovaduita intr-o limba si scriere straine) vechii valahi au fost mereu divizati, supusi unor influente culturale si ideologice contradictorii, mereu asupriti, preocupati mai mult de supravietuire. Abia in secolul XIX generatia pasoptista a reusit o performanta absoluta, creand un spirit puternic romanesc, reusind sa unifice doua dintre provinciile istorice si sa obtina independenta noului stat. Din 1812 pana in 1992 cand si-a castigat independenta, Basarabia a fost romaneasca 20 de ani, prea putin pentru ca constiinta nationala sa patrunda in corpul intregului popor vorbitor de limba romana . Au lipsit in momentele esentiale, atunci cand romanismul se configura, coaguland acele valori , principii, cutume comune. Doar o elita era patrunsa de spiritul national romanesc, insa aceasta a fost spulberata de tavalugul comunist care a impus dupa 1940 un proces agresiv de sovietizare, antiromanesc. Independenta i-a prins pe moldoveni avand o identitate incerta, puternic alienata de propaganda sovietica .

           Sovieticii au reusit o performanta incredibila, sa reconfigureze identitati nationale folosind mijloace pornind de la exterminare pana la vestita propaganda, permanenta, consecventa si insidioasa. Aceasta a generat “omul nou”, profil uman care a stat la baza unor adevarate armate de “candidati manciurieni” sensibili la mesaje subliminale transmise mereu la momentul oportun. Desi niciodata rusii n-au reusit sa aduca linistea si pacea popoarelor cucerite ci doar paleative de prosperitate , propaganda intensa le-a transmis cuceritilor un "altceva": mandria cuceritorului. Astfel, Ion sau Gheorghe de la Baraboi sau Caracui, cu foamea in gat si acoperisul de paie al casei spart, in scurtele momente de meditatie nadusea de mandrie ca este cuceritorul lumii, invingatorul celor mai alese natii. Iar asta-i il facea sa-i treaca de sete , de foame sau de frig. Poate parea straniu ce zic insa de fiecare data cand am fost in Basarabia am intalnit astfel de personaje, care pareau transfigurate de revelatia maretiei natiei din care si el se considera a face parte. O natie transnationala, care avea comun o ideologie totalitara. Aceasta constiinta ii face pe rusi acum sa suporte toate neajunsurile, in schimbul maretiei promise de noul tar.

          In ultimii 20 ani a inceput un proces de re-romanizare, datorita deschiderii granitelor Republicii Moldova, a unor politici romanesti inspirate, a unei nevoi naturale a tinerilor de-a avea o identitate certa , insa procesul n-a atins  pragul critic. Mai e nevoie de multi ani pentru ca “omul nou” sa dispara din motive biologice iar o noua generatie sa isi asume o identitate nationala romaneasca. Procesul e in desfasurare si daca nu apar accidente istorice, deznodamantul va fi previzibil. Autoritatile romane au incercat sa forteze nota prin mituirea elitelor moldovenesti si a unor categori intregi ale populatiei insa votul de ieri a demonstrat ca solutia a fost proasta. Majoritatea banilor au fost sifonati de interlopii din politica moldoveneasca iar oamenii de rand care au beneficiat de acesti bani nu par sa fi fost foarte impresionati de efortul “fratilor” romani.

          Unirea cu Republica Moldova nu se poate intampla decat urmare a vointei majoritatii cetatenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Mesajul votului majoritar al moldovenilor a fost foarte clar: nu sunt interesati de unirea cu Romania si nici macar de integrarea in UE. Ei au votat in majoritate impotriva incadrarii intr-un model cultural pe care nu-l recunosc, impotriva caruia au fost inversunati decenii la rand. Promisiunea prosperitatii si libertatii n-a fost suficient de puternica precum frica, sentimentul maretiei, autoritatea nicidecand disparutului imperiu.

          Pe de alta parte Romania are interese politice si de securitate in Republica Moldova, retragerea din acest spatiu nefiind intelepta. Aproape 30% din cetateni moldoveni sunt romani declarati, Roamania avand obligatia morala de-ai proteja. Romania trebuie sa isi asume aceasta realitate, configurandu-si politicile de vecinatate fata de Republica Moldova in circumstantele in care aceasta tara s-ar putea dovedi a fi de acum incolo neprietenoasa fata de noi, chiar belicoasa si posibil agresiva la indemnul rusilor. Trebuie sa inceteze finantarea unui stat care oricum e capusat de mafii transpartinice si chiar transideologice. Posibila asociere a Moldovei  la Uniunea Euro-Asiatica va aduce Rusia la granita noastra de est si va izola din nou un numar insemnat de romani. Europa se va retrage in liniste nefiind interesata sa intre in vreun conflict cu Rusia. Trebuie sa ne asteptam la un nou timp al confruntarii.

           Imi aduc aminte delirul nationalist al unor formatori de opinie de la Bucuresti, care anuntau iminenta marii uniri. Votul acesta sper sa-i fi trezit pe toti din visele de marire refulate mediatic. In contextul in care si Bulgaria va fi condusa de un pro rus, miza alegerilor generale din 11 decembrie va fi decisiva pentru urmatorii ani. Daca PSD-ul va veni la guvernare, orientarea Romaniei va suferii o schimbarea , intreg procesul de democratizare si de consolidare a statului de drept se va opri. Va fi o lovitura grea data orientarii pe drumul european a Romaniei si la adresa procesului de apropiere dintre cele doua tari. Postcomunistii isi vor relua tara inapoi !