Goarna lui Lae Robu. Sau cum a murit Timisoara....

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 18.02.2016 12:40 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Ultima parascovenie a primarului ales USL şi ramas doar PNL din el, Lae Robu, este sa decoperteze Opera din Timişoara şi sa scoata la iveala statuile din cladirea originala.
Adica, in 1880, cladirea a fost distrusa de un incendiu, pentru ca doi ani mai tarziu sa fie restaurata in stilul original, „Renaissance”.
Numai ca, in 1920, a avut loc un al doilea incendiu, in urma caruia au ramas intacte doar aripile laterale, faţada fiind refacuta.
Arhitectul Duiliu Marcu, care mai tirziu a construit Palatul Victoria din Bucureşti, a refacut faţada şi sala de spectacole in stilul neobizantin caracteristic acelui timp.

In 1989, Balconul Operei din Timişoara a ajuns un simbol cu impact care a depaşit cu mult graniţele Romaniei.
A fost un simbol al ultimului bastion cazut al comunismului, pentru o vreme chiar mai penetrant ca Gdanskul.
Trecut-au anii, insa, şi talibanismul politic şi administrativ din Romania a ingropat simbolistica primului oraş liber al Romaniei.
Totul corelat cu o rea-voinţa izvorata dintr-o mocirla a societaţii socialiste multilateral dezvoltate.
Aşa ca in loc sa devina un loc de pelerinaj dedicat libertaţii umane, Balconul Operei a ajuns un spaţiu oarecare ratacit printre meandrele concretului şi sinergia faptelor...

Nu cu mult timp in urma, pe vremea administraţiei aceluiaşi Lae Robu, au fost dezintegrate şi aruncate la gunoi treptele Catedralei Mitropolitane insangerate de timişorenii impuşcaţi in Decembrie 1989.
Tot cu ceva vreme in urma, la o vizita a ambasadorului german la Timişoara, acesta a scos din buzunar şi a daruit oficialitaţilor judeţului Timiş un mic şi simbolic dar in care se afla o farama din Zidul Berlinului.
La unii se poate, la noi, nu!...

Aşa ca doar Balconul Operei a mai ramas din Timişoara anti-comunista şi nişte umbre ratacite ale Spiritului Timişoarei...