Drepturi, egalitate, efecte

Scris de | Publicat in 10.03.2013 20:45 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Sta in fata mea si nu vad nicio diferenta. Un om, doi ochi, doua urechi, o gura... ceva normal. Pare ca nu exista nicio diferenta fata de mine. Parem egali.
Apoi aflu ca a omorat o femeie, ori a furat, violand intimitatea casei unei familii, ori a batjocorit o tanara de 16 ani. Brusc egalitatea dispare si, desi i s-au respectat drepturile legale, intre mine si el nu mai exista semnul egal. Trecutul lui, deciziile pe care le-a luat in deplina cunostinta de cauza sau sub influenta drogurilor, au afectat oameni ca mine sau ca tine. Ori cunoscutii nostri.
Judecand dupa efectele faptelor sale, omul nu mai este egal cu altii: el se poate ridica sau coborî, dupa o scara de valori insusita. Problema acestei scari, usor rasturnate acum, este aceea ca atunci cand ea revine la normal, faptele noastre nu dispar. Si atunci, care este scara de valori de referinta, indiferent de vremuri?
Stergerea trecutului
Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, celebru pentru ca cerea o lustratie mai mult decat necesara, avea, si inca isi pastreaza, o dubla semnificatie: prima, ca nu punea semnul de egalitate intre nomenclatura si restul populatiei, si doi, dadea primilor ocazia unei penitente care ar fi facut curatenie si ar fi repus scara de valori nationala in pozitia sa corecta, sanatoasa. Dar pentru ca aceasta cerinta, punctul 8, sa devina realitate, trebuia identificat trecutul fiecaruia. Ori asta s-a facut extrem de greu, multe dovezi disparand sau fiind clasificate: groapa cu dosare arse de la Berevoiesti, la cativa zeci de km de Arhivele de la Pitesti, ori refuzul MapN, SRI ori SIE de a declasifica dosare de dinainte de 1989 poate ca sunt uitate demult. Sper ca nu ati uitat totusi greva foamei initiata de Teodor Maries, membru de onoare al Societatii Timisoara, de a se afla adevarul si castigatorul la CEDO a acestui drept.
Problema USL-ului cu trecutul este insa una mai complicata. Asta pentru ca internetul lasa urme. Si, cum logica stergerii trecutului trebuie sa functioneze, membrii de frunte ai acestei grupari nu fac altceva decat sa-l nege, sa foloseasca dublul limbaj ori sa ne spuna in fata ca asa ceva nu exista. Bazandu-se, evident, si pe memoria si inteligenta scurta a simpatizantilor si votantilor sai.
Ca in bancul cu gainarii prinsi cu pasarea furata din curtea omului, vie, dand inca din picioare, spunand senin: „Care gaina? Eu am furat o gaina? Fugi, domnule, de aici!”. Prostirea in fata, negarea evidentei, diluarea realitatii sau ascunderea ei fac parte din arsenalul psihologic al acestui grup infractional organizat.
Dilutii
Probabil ca acest comportament a trezit si suspiciunile Uniunii Europene. Nu de putine ori, Ponta sau Corlatean au afirmat un lucru la intalnirile cu omologii lor ori alte intalniri mai mult sau mai putin oficiale – va amintiti interviul din revista „Nature”? -, ca mai apoi sa se spuna cu totul altceva la Bucuresti.
Fripti cu USL-ul, reprezentantii europeni si Traian Basescu au trecut la scrisori si angajamente scrise. „Scripta manent, verba volant” spuneau latinii, iar pana la un punct punerea pe hartie incepuse sa dea rezultate: Ponta si-a schimbat oarecum comportamentul, fiind chiar acuzat de Crin Antonescu, de Voiculescu sau de o parte a PSD ca „s-a dat cu Traian Basescu”. Explicand cum sta treaba si in ce situatie se afla, lui Ponta i-a venit ideea sau a fost sfatuit sa treaca la faza urmatoare, a diluarii mesajului si a omniprezentei in casele oamenilor.
Asa ne-am ales cu o teleguvernare avandu-l pe Ponta ca actor principal de dimineata si pana la miezul noptii pe ecrane. Astfel ca acolo unde mintea si logica fiecaruia isi punea intrebari, din televizor Ponta iti spunea cum va schimba el Constitutia Romaniei, va mari locurile de munca, va disponibiliza, nu concedia oamenii, va reduce cheltuielile bugetare, nu va taia salarii ... dilutii in formulari din care oamenii sa nu mai priceapa nimic: in fond, e acolo unde este, pus de Traian Basescu, care e presedinte si stie el ce face. Si daca nu stie, atunci „Jos Traian Basescu”, nu?
Stingeti televizorul!
Prin metodele descrise mai sus folosite de USL nu se poate pune niciun semn de intrebare privind intentiile USL sau egalitatea celor de la Bucuresti cu cei din Uniunea Europeana. Mesajul e ambiguu, dar faptele nu se mai vad. Asa ca de ce sa nu stam si noi la masa cu toate tarile Europei democratice. Doar ne-am securizat frontierele, platind mai mult de un miliard de euro pentru a intra in spatiul Schengen.
Daca inchidem insa televizoarele si ne uitam la fapte, vedem ca dilutiile, egalitatile invocate si deviatiile de perceptie dispar. Plagiatul lui Ponta este evident si nu poate fi uitat. Ori lovitura de stat de asta vara cand Curtii Constitutionale i s-a interzis sa se pronunte, desi HG depasea cadrul Constitutional, acela de a nu se legifera in zona statului de drept si neexistand o urgenta. Este evidenta si lupta continua pentru acapararea justitiei, ori nerabdarea PSD de a aduce inapoi din inchisoare, in randurile sale, un fost prim-ministru puscarias sinucigas inchipuit. Se vad chiar si dosarele de coruptie ale unor membri marcanti ai USL sau ministrul Fenechiu, tinut cu forta in guvern, desi ultimul raport MCV sugera ca ar fi bine sa fie inlocuit. Chiar interventia ambasadorului Germaniei de la emisiunea „dupa 20 de ani” de la ProTv de azi, unde trei jurnalisti formati, din cate stiu eu, de CTP, intrebau despre MCV, sugera schimbarea lui Fenechiu. Si multe alte infractiuni, nedreptati, santaje ori abuzuri. Se vad chiar „grajdanii” care le pun in aplicare planul de a cuceri in totalitate puterea in Romania. Si, probabil, de a o pune la dispozitia unei tari puternice, de la est, ce pare din ce in ce mai vizibila, prin Vocea Rusiei, care sta in spatele acestei TRADARI DE TARA.
Alege-ti destinul!
Si ca acum, citind toate astea, lumea iti pare cu susul in jos, e o stare pe care o traim, in fiecare zi, din ce in ce mai multi, e o evidenta. Oameni care ne injurau si aparau USL devin azi scarbiti si sceptici ca Romania poate sa mai fie raiul promis: o tara bogata, cu oameni frumosi, dar pusi la jug de o gasca de derbedei, din propria noastra ignoranta. Daca eram pe vremea lui Horia, a lui Closca ori a lui Crisan, iti spuneam tie, romane, ascute-ti coasa si asteapta. Dar timpul pare ca lucreaza impotriva noastra. Ei au un plan si il vor pune in aplicare. Chiar daca tu crezi sau nu asta! Dar suntem in era informatiei. Putem comunica usor si o facem. Ne cunoastem si putem fi auziti. Suntem multi.
Unii si-au pus intre nume si prenume cuvantul „Schengen” pe conturile de Facebook, ca semn al revoltei fata de scoaterea acestui aquis comunitar din prioritatile guvernului. Altii si-au manifestat intentia de a se apropia de un partid sau un ONG din care sa faca opozitie. Se organizeaza. In timp ce unii discuta inca timid, necrezand ca suntem destui cei care putem sa inclinam balanta in favoarea noastra.
Dar toti acestia am aprins flacara in candela libertatii noastre. Una ce nu o pot stinge minciuna, manipularea, jumatatile de masura, incompetenta sau lacomia. Pentru ca suntem egali, prin faptele noastre, cu ceilalti cetateni europeni. Noi da, ei, „alesii” nostri penali, incompatibili si mincinosi, NU! De ei vrea sa scape Europa. De ei si de grajdanii lor, de clica lor mafiota. Acum!
Alege-ti destinul!