Decoratie chineza pentru Securitate

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 07.02.2013 16:53 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Fostul şef al Departamentului Securităţii Statului de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, generalul în rezervă Iulian Vlad, ajuns la 82 de ani, a fost decorat duminică, 3 februarie 2013, de ambasadorul Chinei la Bucureşti, Huo Yuzhen, "pentru dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări".
Generalul Iulian Vlad a ocupat funcţia de şef al Securităţii între anii 1987 şi 1989, iar după Revoluţie a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru suprimarea revoluţiei din 1989. A fost eliberat după doar patru ani.
Premierul Victor Ponta, care este şi preşedintele de onoare al Casei Româno-Chineze, a primit (şi el) premiul pentru contribuţia la dezvoltarea relaţiilor bilaterale politice româno-chineze din partea română, dar, aflat la Bruxelles, a fost prezent doar prin intermediul unui mesaj video.
Evident, întrebarea ar fi de ce tocmai în 2013?
Şi nu de Victor Ponta este vorba, care probabil vorbeşte mandarină (nu fructul, ci dialectul limbii chineze vorbit în partea de Nord a Chinei, inclusiv în zona capitalei Beijing) la fel de bine ca Ion Iliescu.
Tot probabil, mâine-poimâine, mandarinul Victor Ponta va fi decorat şi de Vladimir Putin, dar de această dată nu pentru că vorbeşte ruseşte la fel de bine ca Ion Iliescu.
Ideea e, în cele din urmă, de ce a fost decorat şeful Securităţii lui Nicolae Ceauşescu taman în 2013 de urmaşul lui Mao Tzedun, prietenul din copilărie a lui Ion Iliescu?
A simţit ceva în aer sau ştie sigur altceva?
Faptul că a fost decorat de chinezi nu este întâmplător.
Un asemenea gest trebuie făcut la înţelegere cu statul român, pentru a nu se crea probleme diplomatice.
Pentru că a-l decora pe şeful Securităţii ultimilor doi ani ai regimului comunist în România, pe cel care a orchestrat hora teroriştilor din decembrie 1989 şi ale cărui ordine s-au finalizat cu sutele de morţi de pe stradă, repet, pentru a decora un asemenea individ nu este un gest de individualitate.
A fost premiată, spre exemplu, şi Alina Dumitru, vicecampioana olimpică la judo, dar acela este un premiu de merit, individual şi fără semnificaţii politice.
Pentru că, dacă generalul Iulian Vlad nu a făcut puşcărie, nu înseamnă că nu a fost şi nu este un criminal.

Iulian Vlad nu este un boschetar. Chiar dacă mulţi l-au cam uitat, Iulian Vlad simbolizează ceva în societatea românească. Şi când chinezii vin şi-l mai şi decorează, este ca şi cum a-i decora Securitatea lui Nicolae Ceauşescu pentru că şi-a făcut treaba cum trebuie...