Cine nu vrea filiala ICR la Timisoara?

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 21.01.2013 18:28 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Tot încerc să înţeleg ce vrea să facă maiestuosul Andrei Marga cu Institutul Cultural Român şi, în acelaşi timp, de ce nu deschide filiala ICR şi la Timişoara, aşa cum promisese în toamna anului trecut.
Cine nu vrea filială ICR la Timişoara, Andrei Marga sau Nicolae Robu, primarul Timişoarei, oraşul care se doreşte capitală europeană a culturii peste câţiva ani?
Răspunsul primit de la ICR, la solicitarea Timişoara Express, sună exact aşa: "În cazul filialei Banat-Crişana, autorităţile locale şi judeţene au confirmat sprijinul şi susţinerea pentru inaugurarea filialei ICR la Arad".
Adică, se înţelege, autorităţile locale şi judeţene din Timiş au concluzionat că în zona Banat-Crişana valorile culturale sunt concentrate la Arad şi nu la Timişoara.
„Accentul pe producerea de valori” şi „articularea culturală a alternativelor de evoluţie a României” au mai puţine şanse în oraşul de pe Bega.
Şi uite aşa, filialele Institutului Cultural Român vor năpădi România, de la Iaşi, Tulcea, până la Arad, Târgu-Jiu, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Craiova.
Pe de altă parte, surse din cadrul breslei timişorene a scriitorilor au subliniat că există o relaţie de prietenie între Andrei Marga şi Gheorghe Schwartz, scriitorul arădean care va conduce filiala ICR a zonei Banat-Crişana.
Ar mai fi multe de discutat despre rolul ICR în "consolidarea cunoaşterii şi prestigiului culturii române", dar şi al filialelor care nu este îndeajuns să le inaugurezi, ci şi să le finanţezi.
Ar mai fi de discutat şi despre Timişoara care candidează la statutul de capitală europeană a culturii, dar nu are filială ICR, în vreme ce la Cluj şi Iaşi vor fi.
Dar, poate, cu altă ocazie...