Ce mai ramane dupa Traian Basescu?

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 23.08.2014 16:32 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Epoca de preşedinte a lui Traian Basescu se incheie odata cu finalul anului 2014.
Un deceniu in care Romania nu a prea evoluat din punct de vedere instituţional, economic, social şi... cultural.
Sistemul de sanatate este, inca, bantuit de fantomele trecutului şi de reforme imaginare.
Ca de altfel şi invaţamantul romanesc.
A devenit limpede pentru toata lumea ca Romania nu de bani a dus lipsa in acest deceniu pentru a reforma sanatatea şi invaţamantul, ci de cu totul altceva.
Dominate de lipsa de profesionalism, de mediocritate şi de duplicitate, evenimentele de referinţa din sanatate şi invaţamant au fost doar excepţii. Şi nu o regula...
Profesioniştii şi oamenii de caracter, in cea mai mare parte, fug spre orizonturi mai indepartate cu prima ocazie intalnita.
Degeaba eşti profesionist daca traieşti intr-o structura a mediocritaţii, prins ca intr-o panza de paianjen.
Daca nu evadezi la timp, exista riscul de a te rinoceriza ireversibil, vorba lui Eugen Ionescu...

Instituţiile de stat funcţioneaza la fel ca in urma cu un deceniu, cu sictir pentru cetaţean şi cu o transparenţa dependenta de mofturile şi de cat il duce mintea pe cel aşezat la carma instituţiei cu pricina, de cele mai multe ori numit.
Criminalitatea a crescut mai peste tot in Romania, in vreme ce Poliţia traieşte doar din nişte excepţii infracţionale. Demilitarizarea poliţiştilor s-a facut doar teoretic. Poliţia a ramas aceeaşi maşina de spalat interese şi bani. Şi de (o)presiune sociala...
Economic? Totul e vraişte. Exista doar o economie de piaţa de faţada, in care multinaţionalele şi privilegiaţii sistemului beneficiaza din plin de bunavoinţa statului.
Patronii adevaraţi, cei cu iniţiativa şi care au pornit o afacere de la zero, sunt ingropaţi in controale cu dedicaţie şi cu comisioane subterane.
Daca nu ar fi existat banii veniţi de la Uniunea Europeana şi de la romanii plecaţi la munca in strainatate, Romania nu s-ar deosebi cu nimic de o ţara africana.   

Aşadar, cam asta este Romania dupa ”dictatura” lui Traian Basescu, ca sa-l citez pe luceafarul erectonomiei romaneşti, Dan Voiculescu.
Ce a reuşit Traian Basescu a fost sa mai descongestioneze o justiţie romaneasca care funcţiona in 2004 ca in Evul Mediu.
E puţin, daca priveşti in ansamblu cum arata Romania, cu articulaţiile (economice, sociale şi instituţionale) ruginite şi nefuncţionale.
E mult, daca priveşti in viitorul apropiat şi vezi cum cei care-şi doresc fotoliul de la Cotroceni tocmai acolo vor sa slabeasca şuruburile...