Ai vota pentru independenta Banatului?

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 20.09.2014 17:52 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Scoţienii au votat in proporţie de 55,3% impotriva independenţei Scoţiei faţa de Regatul Unit, spun cifrele oficiale dupa numararea voturilor.
Astfel, in favoarea menţinerii in Regatul Unit au votat 2.001.926 de scoţieni (55,3%), in timp ce pentru independenţa s-au exprimat 1.617.989 de votanţi (44,7%).
Pentru victorie, una dintre tabere trebuia sa obţina 1.852.828 de voturi.
Ceea ce inseamna un scor destul de strans, pana la urma diferenţa dintre Da şi Nu fiind de doar...  383.937 de voturi.
Şi asta in condiţiile in care rata de participare la vot a fost una record: 84,6%.
Potrivit estimarilor din 2008, populaţia Scoţiei numara 5.168.500...

Ca o comparaţie, la referendumul pentru demiterea preşedintelui Romaniei, din 29 iulie 2012, prezenţa la vot a fost de 46,24 %.
Şi cand numarul romanilor inscrişi in listele electorale permanente, de 18.292.464, au participat la 8.459.053 (46,24%), 7.403.836 care au votat Da şi 943.375 care au votat Nu.
Iar vreo 9,8 milioane de romani au refuzat sa se prezinte la urne...
Şi ce scandal a fost, ca societatea romaneasca nu şi-a mai revenit nici acum!...

Cum societatea umana a intrat intr-o era a pragmatismului extrem, deşi a fost un vot negativ privind independenţa, scoţienii n-au facut altceva decat sa confirme trendul ascendent al dorinţelor de independenţa a comunitaţilor mai mici.
Şi se poate spune ca independenţa Scoţiei a fost foarte aproape, chiar in condiţiile in care nu e vorba de un United Kingdom sarac şi napastuit al planetei.
Vorbim totuşi de Marea Britanie, una dintre cele mai dezvoltate şi democratice naţiuni, cu un nivel de trai dintre cele mai de invidiat din lume...

Aşadar, pe de o parte exista un trend ascendent al dorinţelor de independenţa a comunitaţilor mai mici, de pe alta parte se afla o Uniune Europeana care inca nu ştie pe ce drum sa mearga mai departe.
Plus, desigur, Rusia, ale carei tendinţe imperialiste nu au disparut şi care forţeaza limitele pragmatismului pana dincolo de raţiune.

Mergand mai departe, Romania pare tot mai bulversata de virusul autonom al Ţinutului Secuiesc, o zona pe care unele interese interne şi externe şi-ar dori-o ca entitate statala, deşi aşa ceva n-a existat niciodata decat in capetele infierbantate ale unora.
Mai repede s-ar putea vorbi de o republica independenta a Banatului, decat de o entitate statala a Ţinutului Secuiesc...
Pana una-alta, Banatul este ultima regiune istorica alipita Romaniei şi nici macar nu s-a implinit un secol de cand aparţine de Romania.
Şi de atunci, Banatul este folosit mai mult ca o vaca buna de muls pentru bunastarea şi propaşirea Romaniei...

Unii inca n-au uitat cum Nicolae Iorga, fostul prim-ministru al Romaniei intre 19 aprilie 1931 şi 6 iunie 1932, a vizitat Timisoara in suita regelui Carol al II-lea in vara anului 1931.
Atunci cand Iorga a decis sa rechizitioneze, pentru guvernul pe care il conducea, automobilul Lincoln, cumparat de timisoreni pentru nevoile de reprezentare si protocol ale Directoratului Banatului...
Prin presa vremii, parca prin 1936, se scria cum ca ”Centralismul, politica rapace a aglomerarii puterii, a bunurilor in Capitala a intarziat dezvoltarea granitelor, a provinciilor, (...) stricand sufletele si niveland decadenta". Ceea ce nu s-a schimbat aproape deloc de-a lungul timpului...
Politica rapace a aglomerarii puterii şi a bunurilor in Capitala este politica de stat şi in Romania anului 2014.
Aşa ca de ce nu, urmand exemplul democratic al scoţienilor, daca ar fi sa voteze sau nu pentru independenţa, cu siguranţa banaţenii ar avea ceva de spus.
Poate chiar mai mult ca scoţienii şi, mai mult ca sigur, ca un Ţinut Secuiesc inventat doar ca subiect de conversaţie...