Adevarul despre minciuna

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 19.07.2014 23:41 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Minciuna a ajuns temelia societaţii moderne.
Oamenii mint la fel cum respira. A ajuns o obişnuinţa. Este ca o lege nescrisa a umanitaţii.
Oamenii mint şi, dupa aceea, se inchina cu nonşalanţa la Dumnezeu. Cat se poate de natural. Nici nu mai sesizeaza vreo neregula.
Scopul scuza mijloacele. Şi pentru a supravieţui, intr-o lume bantuita de pragmatism, minciuna este o anexa cotidiana absolut necesara existenţei umane.
Pragmatismul pur, fara nici un reper moral, impinge individul spre o comoditate sociala şi economica realizata prin orice mijloace şi cat mai rapid cu putinţa.
Suntem in razboi unii cu ceilalţi. Şi dintr-un razboi nu iese nimeni invingator daca respecta regulile.

Societatea umana este suprasaturata de minciuna.
Instituţiile de stat şi reprezentanţii lor mint zilnic. Fiecare-şi doreşte un loc la masa unde se taie tortul şi pentru a fi acolo este nevoie de sacrificiu, de minciuna, de obedienţa...
Personal, am aproape un sfert de veac de cand sunt jurnalist. De cand urmaresc, zi de zi, ora de ora, informaţii venite de pretutindeni.
Am vazut cum se manipuleaza şi se dezinformeaza la modul cel mai profesionist posibil.
Pot urmari o ştire la televiziune şi pot spune, in cele mai multe cazuri, aproape imediat daca este curata sau este o manipulare.
In ultimii ani, odata cu explozia internetului, au explodat şi formele de manipulare şi dezinformare. Unele sunt de-a dreptul grosolane, dar asta nu inseamna neaparat ca n-au priza la public.
Suntem prea grabiţi şi sunt prea puţini cei care pot pune cap la cap unele adevaruri, din cioburi de cuvinte şi gesturi, firimituri de documente şi informaţii.
 
Cel mai des se intalnesc sofismele. Adica raţionamentul corect din punct de vedere formal, dar greşit din punctul de vedere al conţinutului, bazat pe un echivoc, pe utilizarea aspectelor neesenţiale ale fenomenelor.
Apoi, mai sunt paralogismele, cum se intampla tot mai des in ultimul timp, adica raţionamentul fals facut din neştiinţa, fara intenţia de a induce in eroare.

Şi daca omenirea se va sufoca la un moment dat, cu siguranţa se va sufoca din cauza minciunii.
Pentru ca, dincolo de orice, exista o matematica a minciunii. Ca in teoria haosului a lui Edward Lorenz: "Un fenomen care pare a se desfaşura la intamplare, are de fapt un element de regularitate ce ar putea fi descris matematic".
Altfel spus, pentru fiecare minciuna exista şi consecinţe.
Minciuna este asemenea unui ”efect fluture”, care spune ca mişcarea aripilor unui fluture poate produce o mica schimbare a atmosferei.
La un moment dat, o tornada care trebuia sa loveasca Indonezia nu va mai aparea, sau dimpotriva tocmai din aceasta cauza va aparea.
Cea mai mica schimbare a condiţiilor iniţiale duce la rezultate complet diferite.

Minciuna, pe zi ce trece, este o schimbare a condiţiilor iniţiale. Şi consecinţele sunt mereu incalculabile şi incontrolabile.
Despre efectul nociv al minciunii nici nu mai vorbesc. Poate fi imediat sau intarziat, poate fi aproape sau departe.
Cine crede, insa, ca o civilizaţie se poate construi pe minciuna, se inşeala. Nimic nu se poate construi pe minciuna.
Undeva, candva, exista un capat.