VINE PRIMAVARA: Arlie, acvila tipatoare mica, se intoarce in Romania

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 15.02.2016 18:54 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Se ştie sigur ca vine primavara daca incepe migraţia acvilelor ţipatoare mici.
Iar pe 8 februarie, acvila Arlie, monitorizata de ornitologi prin emiţator satelitar, a inceput migraţia catre cuibul ei din judeţul Braşov, informeaza Societatea Ornitologica Romana.

Arlie este o femela de acvila ţipatoare mica şi a fost inelata şi dotata cu un emiţator satelitar in iulie 2013, ca urmare a unei acţiuni din proiectul Life 'Conservarea acvilelor ţipatoare mici in Romania'.
Proiectul a avut ca beneficiar Agenţia Regionala de Protecţie a Mediului Sibiu, parteneri fiind Grupul Milvus şi Societatea Ornitologica Romana.

Aceasta a fost a treia iarna pe care Arlie a petrecut-o in Namibia, iar pasarea a plecat spre Romania exact in aceeaşi zi ca şi in 2015 — pe 8 februarie.
Plecarea a avut loc in intervalul orar 8-11, şi in numai o saptamana Arlie parcursese o distanţa de 1354 de kilometri.
Cea mai mare distanţa strabatuta intr-o singura zi de zbor a fost de 369 de kilometri, pe data de 11 februarie.

Pe 12 februarie, Arlie trecuse graniţa in Zambia şi se afla la o distanţa de 6700 de kilometri de cuibul ei, din judeţul Braşov.
Calatoria acvilei ţipatoare mici (Aquila pomarina) este una extrem de lunga: traverseaza trei continente şi 20 de ţari, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Şiria, Turcia şi Bulgaria.

Anul trecut, Arlie a reuşit cea mai timpurie revenire şi a ajuns la cuib pe data de 31 martie, la ora 13.

Migraţia acvilelor ţipatoare mici poate fi urmarita ONLINE