Schimbare importanta la selectia nationala pentru Eurovision

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 18.01.2016 17:42 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Luni, 18 ianuarie, s-a dat startul inscrierilor pentru Selecţia Naţionala a Concursului Eurovision 2016.
Compozitorii care doresc sa inscrie piese pentru Selecţia Naţionala a Eurovision 2016 o pot face pana pe 7 februarie.
Piesele pot fi trimise prin poşta sau depuse direct la Registratura TVR (Calea Dorobanţilor nr. 191, sector 1, Bucureşti), pe suport CD, cu menţiunea 'Pentru Selecţia Naţionala Eurovision 2016' inscrisa pe plic sau electronic, la adresa eurovision2016@tvr.ro.

Pentru prima data in istoria participarii Romaniei la Eurovision, caştigatorul Selecţiei Naţionale va fi desemnat exclusiv de public, prin televot.
Iuliana Marciuc este producatorul Selecţiei Naţionale a Eurovision 2016, pentru al doilea an consecutiv, iar anul acesta va conduce delegaţia Romaniei la Stockholm.
Regia show-urilor va fi realizata de Dan Manoliu.

Calendarul pentru desfaşurarea selecţiei:
— 18 ianuarie — 7 februarie: inscrieri — depunerea sau trimiterea pieselor la Registratura TVR ori electronic la adresa eurovision2016@tvr.ro
— 8, 9, 10 februarie: preselecţii — piesele vor fi audiate de juriu
— 11 februarie: anunţarea celor 12 piese care vor intra in concurs, printr-o conferinţa de presa.

Anul acesta, modul in care va fi ales reprezentantul Romaniei la Eurovision este unul diferit faţa de ediţiile precedente.
Selecţia Naţionala se va face prin doua show-uri, transmise in direct de TVR: semifinala pe 4 martie şi finala pe 6 martie.
In semifinala vor intra 12 piese, dintre care şase vor accede in finala: patru vor fi alese de un juriu de specialitate, iar doua de catre public, prin televot.
In finala Selecţiei Naţionale, publicul este singurul care va alege reprezentantul Romaniei pe scena de la Stockhom, dintre cele şase piese ramase in concurs, prin televot.

Concursul Eurovision 2016 va avea loc la Stockholm, cu semifinalele pe 10 şi 12 mai şi finala pe 14 mai.
In competiţie s-au inscris 43 de ţari, cu trei mai multe decat la ediţia precedenta.
Mai multe detalii, precum şi Regulamentul oficial al concursului vor putea fi accesate pe site-ul TVR, la adresa eurovision. Tvr.ro

Eurovision este o competiţie muzicala internaţionala, organizata de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa.
Prima ediţie a avut loc in 1956, la Lugano, in Elveţia.
Difuzat fara intrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmarite programe de televiziune din lume.
Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numara: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Cele mai bune performanţe ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem — Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi — Oslo, 2010) şi o data locul al patrulea (Mihai Traistariu — Atena, 2006).
Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obţinut in finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusa de Eduard Carcota şi interpretata de Mihai Traistariu.
Trupa Voltaj a reprezentat Romania la Eurovision 2015 cu piesa 'De la capat', ocupand locul al 15-lea in finala care a avut loc la Viena, Austria.