S-a intamplat nu departe de TIMISOARA. CEA MAI MARE CRIMA in MASA din EUROPA de dupa al Doilea Razboi Mondial...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 11.07.2017 08:21 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Cea mai mare atrocitate din Europa de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial incepea in 11 iulie 1995, in enclava musulmana declarata de ONU "zona protejata", informeaza TVR.
Timp de cinci zile, peste 8.000 de musulmani au fost exterminati in mod sistematic de unitati ale armatei sarbe.

Dupa declararea independenţei fata de Iugoslavia, la 15 octombrie 1991, Bosnia şi Herzegovina a fost recunoscuta oficial ca stat de Comunitatea Europeana, la 6 aprilie 1992, şi de SUA a doua zi. In interiorul noului stat a izbucnit insa o lupta dura pentru controlul teritoriului intre cele trei grupuri etnice principale: musulmani, sarbii şi croaţii din Bosnia.

In aprilie 1993, ONU declarasera enclava Srebrenica, din nord-estul Bosniei, locuita de musulmani, drept zona sub protectia ONU. In iulie 1995, contingentul de 400 de casti albastre olandeze apartinand UNPROFOR nu au putut impiedica capturarea orasului de armata Republicii Srpska aflata sub comanda generalului Ratko Mladić si nici masacrul care a urmat.
Mladić intentiona sa-i pedepseasca pe musulmanii bosniaci pentru atacurile asupra comunitatilor sarbe.

Trupele sarbilor bosniaci au intrat in Sebrenita in 11 iulie 1995 si aproximativ 8.000 de barbati si adolescenti au fost ucisi in cateva zile.
Printre victime s-au numarat şi baieţi sub 15 ani, barbaţi peste 65 de ani si chiar caţiva nou-nascuţi.
NATO a raspuns cu lovituri aeriene in august, dar a fost prea tarziu.

Cadavrele celor 8000 de musulmani lor au fost gasite in mai multe gropi comune.
Masacrul a fost cea mai mare crima in masa din Europa de dupa al Doilea Razboi Mondial.
In fiecare an, victime exhumate din gropi comune si identificate sunt ingropate cu ocazia aniversarii masacrului.

In 2004, printr-o decizie luata in unanimitate, Tribunalului Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie de la Haga a decis ca masacrarea barbatilor bosniaci constituie o infracţiune de genocid, iar actul a fost descris de TPI ca un "triumf al raului".
In februarie 2007, decizia de clasificare a atrocitaţilor comise la Srebrenica drept genocid a fost confirmata si de Curtea Internaţionala de Justitie.
Dupa ce au scapat de justitia internationala timp de mai multi ani, fostul lider politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, a fost arestat in 2008, iar liderul militar Ratko Mladić - in 2011.

Radovan Karadzici a fost arestat si judecat pentru ca a ordonat uciderea a aproximativ 100.000 de oameni in razboiul din Bosnia si este considerat responsabil direct, impreuna cu generalul Ratko Mladici, de masacrul de la Srebrenita.
In 2016, fostul lider politic, Radovan Karadzic, a fost condamnat la 40 de ani de detenţie pentru genocid, crime impotriva umanitaţii şi crime de razboi.

Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie l-a condamnat la pedeapsa cu inchisoare pe viaţa pentru genocid pe generalul sarb bosniac Zdravko Tolimir, mana dreapta a lui Ratko Mladici in timpul masacrului de la Srebrenica.
Tribunalul Penal Internaţional a pus sub invinuire in total 20 de persoane pentru masacrul de la Srebrenica, intre care şi generalul Mladici, conchide TVR.