REGELE DERBEDEU de HOHENZOLLERN-SIGMARINGEN care a impartit ROMANIA intre DICTATURA REGALA si FOAMEA NEAGRA

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 08.06.2017 09:27 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Din 1930 pana in 1940 ziua de 8 iunie a fost sarbatoare oficiala in Romania, serband urcarea pe tron a  regelui Carol al II-lea.
Ziua era serbata cu defilari militare şi cu demonstraţii ale strajerilor.

In scurta istorie a Romaniei regale, de trei regi şi... jumatate, nu se prea vorbeşte de Carol al II- lea şi DICTARURA REGALA...
 
Carol al II-lea al Romaniei (15 octombrie 1893 – 4 aprilie 1953) a fost regele Romaniei intre 8 iunie  1930 şi 6 septembrie 1940.
A fost primul nascut al viitorului rege Ferdinand I al Romaniei şi al soţiei sale, principesa Maria,  dobandind prin naştere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, transformat mai tarziu de Ferdinand in Principe al Romaniei.
Dupa accederea la tron a parinţilor sai a devenit Principele moştenitor Carol al Romaniei.
S-a remarcat, in timpul Primului Razboi Mondial, prin dezertarea din armata şi casatoria ilegala cu  Ioana Lambrino, ceea ce a avut drept urmare doua renunţari la tron, neacceptate de tatal sau.
Dupa dizolvarea unui mariaj cu Ioana Zizi Lambrino, a facut o lunga calatorie in jurul lumii, la  capatul careia a cunoscut-o pe principesa Elena a Greciei, cu care s-a casatorit in martie 1921, cuplul  avand un copil, pe principele Mihai.
Carol şi-a parasit familia şi a ramas in strainatate in decembrie 1925, renunţand din nou la tron şi  traind in Franţa cu Elena Lupescu, sub numele de Carol Caraiman.
Mihai a moştenit tronul la moartea regelui Ferdinand, in 1927.

Carol a renunţat la tron in decembrie 1925.
Regele Ferdinand a hotarat dezmoştenirea lui Carol şi indepartarea lui Carol de la succesiune, in  favoarea fiului minor al acestuia, Mihai, care a devenit rege in iulie 1927.
Carol şi regina-mama Elena au divorţat in 1928, la cererea soţiei.
Martorii oculari afirma chiar ca ar fi avut o aventura şi cu o faimoasa prostituata, Foamea Neagra, din  cartierul Crucea de piatra, la Bucureşti.

Intorcandu-se in ţara pe 6 iunie 1930, Carol poarta negocieri cu Iuliu Maniu, caruia ii promite sa  renunţe la relaţia cu Elena Lupescu, şi este proclamat rege dupa doua zile.
El o aduce insa pe Elena Lupescu la Bucureşti şi in cele din urma o exileaza pe fosta lui soţie.
In 1935, regele fondeaza Strajeria, o organizaţie pentru tineret menita sa combata influenţa  legionarilor, aceasta inlocuind toate organizaţiile pentru tineret existente anterior.

Domnia sa in urmatorul deceniu va sta sub semnul camarilei, grup de influenţa implicat in acte de  corupţie, cel mai faimos fiind Afacerea Skoda.
Carol a incercat sa influenţeze cursul vieţii politice romaneşti, in primul rand prin manipularea  partidelor Naţional Liberal şi Naţional Ţaranesc şi a unor grupari antisemite şi prin impunerea in 1938  a dictaturii regale.
Pe 10 februarie 1938, Carol al II-lea a desfiinţat partidele politice.
In locul acestora, a creat organizaţia politica totalitara Frontul Renaşterii Naţionale.
Doi ani mai tarziu, in anul 1940, forţat de presiunea politica a Uniunii Sovietice, Germaniei  hitleriste, Bulgariei şi a Ungariei horthyste sa cedeze parţi din teritoriul Romaniei Intregite, Carol  a acceptat in consiliul de coroana cedarea teritoriilor şi a fost mai tarziu obligat sa abdice in  favoarea fiului sau Mihai.(sursa: Wikipedia)