Primul film romanesc pe pelicula alb-negru de la Morometii incoace

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 10.09.2014 12:59 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Unul dintre cele mai apreciate filme romaneşti din ultimul an, „QED” (aka „Quod Erat Demonstrandum”), in regia lui Andrei Gruzsniczki, intra in cinematografele din toata ţara incepand cu 10 octombrie.

Un film captivant despre compromis, prietenie şi tradare, apreciat de presa internaţionala şi proiectat la Roma, New York sau Karlovy Vary, „QED” aduce pe ecrane doi actori renumiţi pentru performanţele din teatru, Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu, alaturi de Florin Piersic Jr.
Drama cu accente de policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare intr-o revista a unei universitati americane, in 1984, fara acordul Partidului.
Gestul sau nu ramane fara consecinţe.
„QED  trage cu ochiul la modelul clasic de film de spionaj – se disting ecouri din producţiile americane de anii 40, precum OSS, The Iron Curtain şi The House on 92nd Street. Tradarile sunt pe cale sa se intample”, scrie „The Independent Magazine” din New York.
Spectatorii ii vor reintalni in „QED” şi pe actorii Virgil Ogaşanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţa, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu si Mihai Calin.

„QED” a fost remarcat in presa internaţionala pentru imagine, scenografia experta, semnata de Cristian Niculescu, şi costumele Svetlanei Mihailescu.
Potrivit publicaţiei americane „Variety”, „QED” este „excelent filmat in alb-negru” şi a reuşit „o remarcabila recreare a epocii”.
Produs de ICON production şi filmat de Vivi Dragan Vasile, este primul film romanesc realizat pe pelicula alb-negru (ORWO) de la „Morometii” (1988) incoace.
Formulele matematice şi calculele din film poarta semnatura profesorului, cercetatorului şi activistului Nicuşor Dan.
Cel de-al doilea film al regizorului şi scenaristului Andrei Gruzsniczki, dupa „Cealalta Irina” (2009), „QED” şi-a inceput cariera in festivaluri cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Roma, unde a a avut premiera mondiala.
Au urmat numeroase alte festivaluri, inclusiv New Directors/ New Films, de la New York, Göteborg, Vilnius şi Karlovy Vary, unde regizorul a fost prezentat in programul „Variety Critics Choice”, iniţiat de renumita publicaţie americana.
„QED” a mai obţinut Premiul pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST şi a fost singurul film romanesc din competiţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), in 2014.
Totodata, a caştigat Marele Premiu Golden Taiga la International Debut Film Festival, desfaşurat in oraşul Khanty-Mansiisk din Siberia.
Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON production, casa de productie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceausescu” (regia Andrei Ujica, 2010).