Muntele lui Irod, o constructie de 2000 ani dificil de realizat si in zilele noastre...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 21.11.2015 13:20 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Herodium - sau Herodion - este un deal artificial, construit de mana umana, inalt de 91 metri, in forma de con, cu o altitudine de 758 de metri.
Situat la 6.4 km sud-est de Betleem, Muntele lui Irod arata ca un vulcan sau ca pieptul unei femei, cum a subliniat la vremea lui, Titus Flavius Iosephus.

Herodium adaposteste ruinele unui palat fortificat construit de regele Irod cel Mare.

Irod cel Mare (n. 74 i.Hr./73 i.Hr., Idumeea - d. 4 i.Hr, Ierihon, Iudeea), cunoscut drept Irod si Irod I, a fost regele Iudeei (intre 37 - 4 i.Hr.) si subordonat Romei.
Irod este cunoscut pentru colosalele sale proiecte din Ierusalim si din alte parti ale lumii antice, incluzand reconstructia celui de-al Doilea Templu al Ierusalimului, cunoscut si ca Templul lui Irod.
In Biblie este mentionat ca ar fi ordonat uciderea tuturor pruncilor sub 2 ani la Betleem, descrisa in capitolul 2 din Evanghelia dupa Matei, eveniment mitologic despre care istoricii sunt de acord ca nu s-a petrecut in mod real.
A avut 10 sotii si mai multi copii (una dintre sotii a apartinut familiei Macabeilor). Pe 3 dintre copiii sai i-a ucis, intre anii 7-4 i.Hr.

Ruinele mormantului lui Irod cel Mare, ingropat in cetatea Herodion, la cativa km sud-est de Ierusalim, au fost descoperite in primavara anului 2007 de catre echipa arheologului israelian Ehud Netzer.

In interiorul dealului sunt sapate mai multe rezervoare, interconectate printr-un labirint subteran.
Potrivit lui Titus Flavius Iosephus, Herodium a fost construit pe locul unde Irod a caştigat o lupta dura impotriva lui Hasmoneans.
Construit in urma unui plan circular, zidurile au fost inalte de 12 de metri, era flancat de un turn rotund inalt de 16 de metri, situat la est, şi trei bastioane semicirculare in nord, sud şi vest.
O scara subterana de 200 de trepte duce in interior, unde se afla un palat cu o gradina cu colonade şi bai romane.
La poalele Herodionului, se gaseşte o piscina de 72 × 46 m, care a servit atat ca rezerva de apa şi iaz ornamental pentru inot, dar şi pentru barci.
Nici in prezent nu se cunoaşte exact cum a reuşit Irod sa alimenteze numeroasele şi uriaşele rezervoare subterane aflate sub Herodion, intr-o zona in care mereu a plouat foarte puţin...