MISS ROMANIA, de la CEA MAI FRUMOASA FEMEIE din EUROPA, la concursul tovarasesc de MUNCA, TINERETE, FRUMUSETE...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 10.09.2017 12:37 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Istoria concursului de frumuseţe Miss Romania se spune ca a debutat nu pe vremea dacilor, nu de aia a dat Burebista foc la viile patriei, ci prin anul 1920…

Cu o condiţie: la concurs participau doar… femei necasatorite.

Unii spun ca primul concurs de frumuseţe pe teritoriul Romaniei ar fi avut loc in 1906, la Hermannstadtul unguresc al Transilvaniei, adica Sibiul romanesc al prezentului.
Şi numele missului ar fi fost Maria Peligrad, cel puţin aşa se lauda ”cea mai veche si numeroasa familie din Romania”.
Se spune, intr-o carte postala editata de Dumitru B. Comsa, in 1906, ca Maria Peligrad, o taranca din Saliste, a devenit prima romanca mentionata in arhive drept castigatoare a unui concurs de frumusete.
Care ar fi şi primul concurs de frumusete din Romania, organizat in anul 1906, in Parcul Filaret din Bucuresti – actualul Parc Carol.

In perioada interbelica au fost, se pare, chiar doua concursuri Miss Romania.
Unul era organizat de revista Realitatea Ilustrata, sub egida trustului Adevarul, afiliat la Miss Universe, celalalt de revista Ilustraţiunea Romana, sub egida Universul, afiliat la Miss Europe – Miss Universe.
Printre numele de miss s-au aflat Marioara Ganesco [Janescu] – 1928, Magda Demetrescu – 1929, Zoica Dona / Mariana Mirica – 1930, Tanţi Viişoreanu -1931, Lilian Delescu -1932, Dina Mihalcea – 1933, Tita Cristescu / Hélène Dona – 1934 şi lista interbelica se incheie in 1935, cu Dorothée Christesco.
Cea mai celebra, cu siguranţa, a fost şi ramane Marioara Ganesco, declarata de francezi La Plus Belle Femme d´Europe, intr-un concurs organizat la Paris.
Se mai ştie doar ca era de origine din Constanţa şi nu a participat in 1929 la concursul de Miss Universe din Galveston, Texas, unde Romania a fost reprezentata de Magda Demetrescu.

Al doilea razboi mondial şi perioada comunista au pus capat practicilor burgheze şi decadente…
Cu o singura excepţie!…
In 1979, s-a organizat la Costineşti, sub deviza „Munca, Tinereţe, Frumuseţe”, primul şi singurul concurs de frumuseţe feminina de pe vremea comunismului din Romania, echivalentul de atunci al titlului „Miss Romania”.
Astfel, titlul a fost adjudecat de Matilda Pascal Cojocariţa, cantareaţa de muzica populara nascuta la 4 octombrie 1958, la Negreşti, in judeţul Vaslui.

Concursul a intrat in normalitatea… romaneasca, fara reuşite foarte vizibile pe plan internaţional, in 1991.
Şi numele primei Miss Romania dupa 1989 a fost Daniela Nane, actriţa nascuta la Iaşi, la 29 noiembrie 1971...