Fauna salbatica a lumii s-a redus cu mai mult de jumatate in 40 de ani

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 01.10.2014 16:06 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Fauna salbatica a lumii s-a redus cu mai mult de jumatate in 40 de ani, avertizeaza Raportul Planeta Vie (Living Planet Report) - ediţia 2014 - realizat de WWF.
Totodata, amprenta ecologica – ce masoara presiunea omenirii asupra naturii – işi continua trendul ascendent.
Traim si consumam resursele ca si cum am mai avea o planeta la dispozitie.
Supravieţuirea ecosistemelor şi bunastarea omenirii sunt grav ameninţate, de aceea sustenabilitatea nu mai este opţionala pentru societatea de astazi, este obligatorie.

Romania are cea mai mica amprenta ecologica din Uniunea Europeana, echivalentul a 1.4 planete.
Rezultatul are de a face mai mult cu prabuşirea industriei decat cu viziunea strategica a guvernelor.
Deşi s-au facut caţiva paşi pe traiectoria sustenabilitaţii in ce priveşte gestionarea padurilor şi a raurilor, lipseşte abordarea holistica, ce incorporeaza schimbarile climatice şi protejarea naturii, in general, in procesele de planificare generala, spune Magor Csibi, directorul WWF-Romania.
Provocarea este, pentru Romania şi pentru restul lumii, sa creasca prosperitatea economica in mod semnificativ, fara sa creasca amprenta de carbon.
Pentru a reuşi, e nevoie de concentrare de eforturi şi atenţie asupra tehnicilor şi practicilir sustenabile moderne şi o prioritizare a eficienţei energetice.

Conform raportului, populaţiile de peşti, pasari, mamifere, amfibieni şi reptile s-au redus cu 52% din anul 1970.
Se constata un declin cu 76% al speciilor de apa dulce, pierderea medie fiind aproape dubla faţa de speciile terestre şi marine.
Majoritatea acestor pierderi este concentrata in regiunile tropicale, America Latina suferind declinul cel mai puternic.
In plus, studiul arata ca cea mai mare ameninţare inregistrata la adresa biodiversitaţii provine din impactul combinat al pierderii şi degradarii habitatelor.
Pescuitul şi vanatoarea sunt, de asemenea, ameninţari importante.
Schimbarile climatice devin din ce in ce mai ingrijoratoare, cercetarile citate in raport aratand ca acestea deja sunt responsabile pentru posibila extincţie a speciilor.

Biodiversitatea este o parte cruciala a sistemelor care susţin viaţa pe Pamant şi totodata un barometru al acţiunilor noastre pe aceasta planeta, singura noastra casa.
Avem nevoie urgenta de acţiuni globale şi indrazneţe in toate sectoarele societaţii, pentru a construi un viitor sustenabil, declara Directorul General al WWF Internaţional Marco Lambertini.

Raportul arata ca ariile protejate care sunt administrate corect şi eficient pot susţine fauna salbatica.
Un exemplu il reprezinta creşterea populaţiilor de tigri din Nepal din ultimii ani.
In general, in ariile protejate dispar de doua ori mai puţine exemplare decat in zonele neprotejate.

Conform raportului, cerinţa umanitaţii este cu 50% mai mare decat capacitatea de regenerare a planetei.
Ar fi nevoie de 1.5 planete pentru producerea tuturor resurselor necesare pentru a raspunde nevoilor actuale ale omenirii.
Acest exces global inseamna, de exemplu, ca taierile de paduri se fac intr-un ritm mai rapid decat cresc arborii, pomparea apei dulci se realizeaza cu o viteza mai mare decat capacitatea de restocare a acesteia in rezerve subterane, iar emisiile de dioxid de carbon depaşesc capacitatea de absorbţie pe care o are natura.

Cele 10 ţari cu cele mai mari amprente pe cap de locuitor sunt: Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Danemarca, Belgia, Trinidad şi Tobago, Singapore, Statele Unite ale Americii, Bahrain şi Suedia.

Raportul Planeta Vie vine la o luna dupa ce un studiu al Naţiunilor Unite avertizeaza asupra creşterii impactului schimbarilor climatice şi ofera dovezi conform carora clima afecteaza deja starea planetei.
Conform Raportului Planeta Vie 2014, peste 200 de bazine hidrografice care alimenteaza mai mult de 2.5 miliarde de oameni se confrunta cu deficit de apa cel puţin o luna pe an.
Cu aproape un miliard de persoane care sufera deja de foamete, raportul arata cum schimbarile climatice, in combinaţie cu schimbarea categoriei de folosinţa a terenurilor, ameninţa biodiversitatea şi pot duce la agravarea lipsei de hrana.
O soluţie pentru controlul acestor tendinţe o reprezinta negocierea constructiva a unei inţelegeri internaţionale in ceea ce priveşte schimbarile climatice.
Realizarea unui acord global care favorizeaza o economie bazata pe reducerea emisiilor de carbon este esenţiala, ţinand cont de faptul ca utilizarea combustibililor fosili este in prezent factorul cu ponderea cea mai mare in Amprenta Ecologica.

Raportul Planeta Vie reprezinta o analiza stiintifica si, in acelasi timp, o sursa globala de referinta, care prezinta starea de sanatate a planetei, precum si impactul activitatilor umane asupra acesteia. Raportul este realizat de catre WWF, in colaborare cu Zoological Society of London si Global Footprint Network.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe