Esti UTILIZATOR Facebook, Google+, Twitter sau Instagram?... Vezi ce te sfatuieste SRI!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 23.07.2017 09:21 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Serviciile Social Media, precum blog-urile, forumurile de discutii si, poate cele mai folosite, platformele de socializare online (dintre care in Romania se remarca in ceea ce priveste numarul de utilizatori Facebook, Google+, Twitter, Instagram, Pinterest, Linkedin SnapChat sau Tumblr) pot fi accesate atat de pe computere traditionale (desktop, laptop), cat si de pe dispozitive mobile.
Numarul utilizatorilor de Internet care acceseaza continut Social Media de pe telefoane mobile este in continua crestere, depasind deja numarul celor care folosesc sisteme IT traditionale, spune Serviciul Roman de Informaţii, in Revista Intelligence.

In cazul computerelor care folosesc sistemele de operare de nisa cum ar fi Linux si MacOS X, platformele de socializare se acceseaza prin utilizarea aplicatiilor browser deja instalate (Mozilla Firefox in cazul celor mai multe distributii ale sistemului Linux, respectiv Safari pentru computerele produse de compania Apple) si accesarea adresei URL specifice.
In cazul sistemelor de operare Microsoft Windows 8.1 si 10, platformele de socializare se pot accesa atat prin intermediul aplicatiilor browser clasice, cat si prin intermediul unor aplicatii dedicate (care pot fi descarcate din magazinul de aplicatii, similare in functionalitati si caracteristici celor instalate pe telefoanele mobile).
In cazul telefoanelor mobile sau tabletelor, majoritatea platformelor si serviciilor Social Media se acceseaza prin intermediul aplicatiilor dedicate, care pot fi descarcate din magazinele de aplicatii sau se gasesc deja pre-instalate pe dispozitive.

Protectia datelor cu caracter personal

Potrivit unui studiu realizat, in 2016, de catre CIGI (Centre for International Governance Innovation), peste 57% dintre utilizatorii de Internet se declara mai ingrijorati cu privire la protectia datelor lor personale, comparativ cu anul 2015, iar aceasta tendinta continua sa se accentueze.
In acest context, se poate observa ca datele cu caracter personal capata o importanta din ce in ce mai mare in peisajul Social Media, atat din perspectiva utilizatorilor care detin conturi personale si care doresc sa-si pastreze intimitatea in mediul virtual, cat si din perspectiva celor interesati de colectarea de date pentru activitati precum targeted avdertising sau business intelligence.
Acest aspect este cu atat mai semnificativ, dupa cum aminteste si James Goldbeck in lucrarea „Introduction to Social Media Investigation“, cu cat multe servicii Social Media seteaza, la deschiderea de noi conturi, datele utilizatorilor drept publice, astfel ca ele pot fi accesate de oricine se conecteaza la reteaua Internet.

Optiuni de securizare a datelor

Din acest punct de vedere, majoritatea site-urilor care gazduiesc servicii Social Media le ofera utilizatorilor lor optiuni de securizare a datelor, cu ajutorul carora acestia pot restrictiona accesul la informatiile personale sau chiar la cele cu caracter public.
Astfel, cele mai multe dintre serviciile Social Media permit configurarea si organizarea de liste de prieteni (Facebook) sau cercuri relationale (Google+) in functie de care se poate rafina vizualizarea informatiilor si a mesajelor pentru ca acestea sa poata fi disponibile exclusiv prietenilor.
In plus, unele servicii permit configurari extrem de complexe, care merg pana la limitarea vizibilitatii fiecarui atribut al unui profil (ex: data nasterii, adresa de resedinta, datele de contact, scolile urmate, activitatea profesionala, membrii familiei etc.) pentru utilizatori individuali.

Utilizarea aplicatiilor dedicate accesarii platformelor si serviciilor Social Media are ca efect secundar publicarea automata a sistemului de operare folosit atunci cand este partajat un nou mesaj online, ceea ce constituie un indiciu asupra tipului de conexiune utilizata (ex: Facebook for Android, Twitter for iOS etc.).
Totusi, aceasta functionalitate poate fi dezactivata din meniul de configurare al aplicatiei.

Pentru evitarea publicarii accidentale a unor astfel de date, utilizatorii beneficiaza de posibilitatea de a accesa platformele de socializare si prin intermediul aplicatiilor browser instalate pe telefoanele mobile sau pe tablete, acestea din urma nepublicand sistemul de operare sau aplicatia utilizata.

Chiar daca functia de afisare a sistemului de operare si a aplicatiei utilizate este dezactivata, incarcarea si partajarea automata a fotografiilor realizate cu un telefon mobil sau cu o tableta pe platforme Social Media le va directiona automat catre un album implicit dedicat, ceea ce poate constitui un indiciu cu privire la categoria de dispozitiv utilizat.
De asemenea se poate afla daca se utilizeaza o conexiune wireless / date la reteaua Internet. Acest aspect poate fi evitat prin directionarea fotografiilor incarcate pe platforme de socializare catre un album deja existent sau prin crearea unui nou album.

O caracteristica interesanta a serviciilor Social Media, vizibila mai ales in cazul telefoanelor mobile sau al tabletelor, este functia de geo-localizare, care permite asocierea de coordonate GPS sau alte date de localizare, pe baza celulei mobile utilizate pentru conexiunea de date sau a adresei IP. Aceasta functionalitate este de cele mai multe ori activa in mod automat la deschiderea unui nou cont de utilizator pe majoritatea platformelor.

Un alt element ce trebuie avut in vedere in protectia datelor cu caracter personal este functia de blocare a accesului motoarelor de cautare la datele de pe profilul personal.
Astfel, servicii precum Facebook, Twitter si chiar Google+ ofera posibilitatea de restrictionare a indexarii adresei URL catre profilul personal sau datele publicate de motoare de cautare precum Google sau Bing.

Functiile de navigare privata

Chiar daca un utilizator activeaza toate functiile de protectie a datelor cu caracter privat, exista o serie de elemente care sunt facute publice in mod automat de insasi conexiunea la reteaua Internet, precum adresa IP a calculatorului si adresa MAC a placii de retea (care sunt unice), adresa IP a telefonului utilizat, istoricul de navigare (toate paginile vizitate pe parcursul unei sesiuni online) sau tipul de browser folosit.
Astfel de elemente pot fi vizualizate si indexate de catre serviciile de socializare cu usurinta, pentru a crea eventuale profile online ale utilizatorilor si a le oferi mesaje sau oferte personalizate, in functie de interese.

Pentru cresterea nivelului de protectie, pot fi utilizate functiile de navigare privata din aplicatiile browser (Mozilla Private, Chrome Incognito, Internet Explorer InPrivate) care nu permit instalarea de fisiere de monitorizare a traficului online (cookies) si salvare a datelor (key logger).
De asemenea, atat pentru telefoanele mobile, cat si pentru computerele traditionale, se pot utiliza aplicatii de anonimizare a traficului online, precum Tor Browser, care modifica adresa IP folosita pentru accesarea retelei Internet si cripteaza transferul de date.

In prezent, platformele de socializare online concentreaza poate cel mai mare volum de date private ale utilizatorilor.
In acest context, servicii precum Facebook sau Twitter pun la dispozitia utilizatorilor o serie de instrumente extrem de puternice pentru protejarea informatiilor personale, care, in cazul in care sunt folosite in mod corespunzator, pot face aproape imposibil accesul la datele private, mai spune SRI.