Eclipsa partiala de soare vizibila din Romania. Semn divin?...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 15.03.2015 13:11 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Ultima eclipsa totala de Soare a deceniului se va desfaşura pe 20 martie 2015 şi este observabila din Insulele Feroe şi Svalbard, in nordul Atlanticului.
Faza de totalitate va dura 2 minute şi 47 de secunde.

Din Europa, nordul Africii şi vestul Asiei se va putea observa eclipsa parţiala.

Eclipsa parţiala de Soare din 20 martie 2015 va fi vizibila din Romania intre orele 10,40 şi 13,10, cu un maximum in jurul orei 11,55.
Din Romania, eclipsa de Soare din 20 martie se va vedea drept parţiala, cu un grad maxim de acoperire a discului Soarelui situat intre 50% in zona sud-estica şi 63% in nord-vest-ul Romaniei.

Ultima eclipsa totala de Soare vizibila in Romania a avut loc la 11 august 1999, care a fost şi ultima eclipsa totala de soare din mileniul al II-lea.



Cea mai veche eclipsa mentionata pana in prezent de documentele istorice, dar care nu a fost confirmata si de cercetarile oamenilor de stiinta a fost la 10 mai 2807 i.e.n., cand se crede şi ca un meteorit a cazut in Oceanul Indian.

Urmatoarea eclipsa de Soare vizibila din Romania va fi in 21 iunie 2020 şi va avea un grad de acoperire foarte redus, in jur de 10%.
Va urma insa eclipsa din 25 octombrie 2022, cu un grad de acoperire in jurul a 50%, tot sub forma de eclipsa parţiala.

Pentru cine nu ştie, o eclipsa de Soare partiala are loc atunci cand Luna acopera doar o parte a discului solar şi care seamana uneori cu o muşcatura dintr-o prajitura.
In vechime, un asemenea eveniment astronomic era considerat un semn divin.
Eclipsele de Soare au loc atunci cand Luna, in orbita ei terestra, se interpune intre Soare si Terra.
Pentru observarea eclipsei e nevoie de ochelari de eclipsa şi filtre pentru instrumente şi aparate foto.