DIA DE LOS MUERTOS. Ritmul spiritelor din Mexic, sarbatorit si in ROMANIA... FOTO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 04.11.2016 19:46 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Una dintre sarbatorile cele mai semnificative ale patrimoniului mexican este Ziua Morţilor.
O festivitate cu diferite feluri de manifestare printre statele şi regiunile ţarii, ce a fost inclusa in 2003 in Patrimoniului Cultural şi Imaterial al Umanitaţii UNESCO.

Día de Muertos sau Ziua Morţilor, sarbatorita pe 2 noiembrie, celebreaza viaţa şi onoreaza moartea celor plecaţi dintre noi, prin muzica, rasete, mancare şi veselie. Pentru Ziua Morţilor, familiile se aduna in jurul mormintelor şi a unor altare special construite, ca sa se roage şi sa lase ofrande rudelor si prietenilor decedaţi. Tradiţia spune ca, in aceste zile, morţii revin printre cei vii, iar jertfele sunt o modalitate prin care li se spune ”bine aţi venit printre noi”.
Rudele ofera pan de muerto (painea morţilor), mezcal (bautura alcoolica din agave) şi calaveras (cranii de zahar), precum şi fructe — pentru a potoli foamea morţilor, apa — pentru a le potoli setea, şi lumanari aprinse pentru fiecare suflet amintit.

Alaturi de momentele solemne, Ziua Morţilor este, de asemenea, sarbatorita cu o serie de parade, festivaluri şi petreceri. Oamenii se imbraca in costume care o evoca pe La Calavera Catrina: gravura unui schelet de sex feminin (soţia zeului lumii de dincolo) care a devenit, de-a lungul timpului, sinonima cu sarbatoarea. Parcurile şi pieţele oraşelor din Mexic sunt pline de spectacole in aer liber, piese de teatru, muzica şi dans.
Ziua Morţilor este o sarbatoare atat a continuitaţii cat şi a schimbarii.

Evenimentul din acest an a fost organizat pe 2 noiembrie, la UNAgaleria, in Bucureşti, şi a avut ca punct central un 'Altar de Muertos', dedicat personalitaţilor din Mexic şi Romania care au plecat dintre noi, in acest an.