Cum devii presedintele SUA?...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 29.02.2016 17:14 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Preşedinte al Statelor Unite ale Americii (cateodata abreviat in engleza ca "POTUS" conform President of the United States) este simultan preşedintele şi şeful guvernului Statelor Unite ale Americii.

Conform Constituţiei SUA, preşedintele in exerciţiu este şi şef de guvern (in engleza chief executive) al guvernului federal al Statelor Unite şi, totodata, comandantul suprem al forţelor armate.
Articolul II a Constituţiei Statelor Unite acorda puterea executiva a Statelor Unite preşedintelui şi il imputerniceşte cu aplicarea legii federale, alaturi de responsabilitatea numirii executivului federal, diplomaţilor şi a ofiţerilor judiciari precum şi ratificarea tratatelor cu puterile straine, dupa consultarea şi constimţamantul Senatului.

Preşedintele este de asemenea imputernicit sa acorde graţieri federale şi de a convoca sesiuni extraordinare ale uneia sau ambele camere a Congresului, in condiţii extraordinare.

De la fondarea Statelor Unite, puterea preşedintelui şi a guvernului federal a crescut substanţial şi fiecare preşedinte modern, in ciuda faptului ca nu deţine nici o putere legislativa, alta decat de semnarea legilor sau ridicarea dreptului de veto, este in mare masura responsabil pentru dictarea agendei legislative a partidului sau precum şi a politicilor interne şi externe a Statelor Unite.
Din cauza statutului Statelor Unite ale Americii de superputere şi marii puteri economice, preşedintele american este adesea considerat cea mai puternica persoana a lumii, fiind adesea una dintre cele mai bine cunoscute figuri publice.

In timpul razboiului rece, preşedintele american a fost adesea considerat ca "liderul lumii libere" (conform originalului din engleza, "the leader of the free world"), perifraza cu care este inca cotat astazi.



Preşedintele Statelor Unite nu este ales direct de catre poporul american ci indirect prin intermediul unui Colegiu Electoral pentru un mandat de patru ani şi este unul dintre singurii doi ofiţeri federial aleşi la nivel naţional, alaturi de Vice-preşedintele Statelor Unite.
Cel de-al 22-lea amendament, adoptat in 1951 interzice oricui sa fie ales ca preşedinte pentru un al treilea mandat.
Interzice de asemenea ca o persoana sa fie ales pentru mai mult de un mandat daca inainte a indeplinit funcţia de preşedinte sau preşedinte interimar pentru mai mult de doi ani in mandatul de preşedinte al altei persoane.
In total, 43 de preşedinţi au indeplinit mandatul, avand in total 55 de ani.
Actualul preşedinte al SUA, Barack Obama, este cel de-al 44-lea preşedinte american. Primul sau mandat s-a derulat intre 2009 şi 2013, iar al doilea mandat se va incheia la 20 ianuarie 2017, orele 12:00:00.

Statele Unite ale Americii a fost prima ţara care a creat funcţia de preşedinte ca şef de stat al unei republici moderne.
Astazi, funcţia in sine a generat o copiere şi multiplicare a modelului iniţial american la scala globala, acolo unde exista un sistem de guvernare de tip prezidenţial.
Primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii a fost George Washington, care a servit doua mandate (sau termene), intre 1789 - 1793 şi 1793 - 1797.(wikipedia)