Cine l-a uitat pe Toma? Toma Caragiu!... VIDEO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 04.03.2016 09:45 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

In seara de 4 martie 1977, artistul avea in vizita pe prietenul sau, regizorul de film şi TV Alexandru Bocaneţ, venit sa sarbatoreasca finalizarea filmului sau Gloria nu cinta, in care maestrul juca rolul principal.
Imobilul in care locuia (blocul Continental) a fost distrus de cutremur pana la etajul 2.
Toma Caragiu locuia la etajul 2.
Cei doi au fost surprinşi incercand sa fuga pe scari şi prinşi intre daramaturi.
Trupul actorului a fost gasit la şase zile dupa cutremur, iar funeraliile au avut loc a doua zi, pe 11 martie 1977, in Cimitirul Bellu.

Toma Caragiu s-a nascut la 21 august 1925, Argos Orestiko sau Hrupisti, in Grecia, intr-o familie de aromani, Nico şi Atena Papastere Caragiu, originara din satul grecesc Aetomilitsa, provincia Konitsa, prefectura Ioannina, regiunea Epir.

Dupa primii ani de viaţa petrecuţi in Grecia, Toma se refugiaza impreuna cu familia (mama, tata şi cele doua surori mai mici, Matilda şi Geta) in Cadrilater, pe atunci in Romania.
Dupa o serie de peregrinari, se stabilesc in Ploieşti, unde Toma primeşte diploma de bacalaureat in vara anului 1945.
Se inscrie la Drept, dar abandoneaza cursurile şi intra la Conservatorul de Muzica şi Arta Dramatica Bucureşti, clasa Victor Ion Popa.
In vacanţe susţine o munca vie de animator cultural şi adunand in jurul sau alţi artişti realizeaza spectacolul Tache, Ianke şi Cadar de V. I. Popa, pe care il joaca la cinematograful „Modern” din Ploieşti, apoi Trandafirii roşii de Zaharia Barsan.
Astfel ia fiinţa nucleul denumit „Brigada culturala Prahova” ce se transforma in „Teatrul Sindicatelor Unite” (1947) din care se va naşte „Teatrul de Stat Ploieşti” (1949).

La 1 mai 1948 se angajeaza ca membru al corpului artistic al Teatrului Naţional.
Obţine diploma de absolvire a IATC in 1949, la varsta de 24 de ani.
In 1953, la varsta de 28 de ani, este numit director al „Teatrului de Stat” din Ploieşti, funcţie pe care o va deţine timp de 12 ani.
In 1965 este invitat de Liviu Ciulei şi pleaca la Teatrul Bulandra din Bucureşti, lasand in urma o zestre de 90 de premiere.

Toma Caragiu a jucat in 39 de filme.(wikipedia)