Chinezii construiesc cel mai mare pod de sticla din lume

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 20.05.2015 16:19 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

In incercarea de a atrage tot mai mulţi turişti in regiune, oficialii provinciei chineze Hunan au comandat firmei de arhitectura Haim Dotan un pod de sticla complet transparent care sa acopere o lungime de 370 m peste canionul Zhangjiajie.
Situat la o inalţime de aproximativ 400 m, podul de sticla se doreşte a se da in folosinţa anul viitor şi este prevazut a susţine pana la 800 de persoane in acelaşi timp.

Parcul Naţional Zhangjiajie din Hunan este o rezervaţie naturala forestiera situata in vecinatatea oraşului Zhangjiajie, in nordul provinciei Hunan din Republica Populara Chineza.
A fost infiinţat in 1982 şi are o suprafaţa de 11.900 hectare, fiind parte a zonei peisajere Wulingyuan cu o suprafaţa de 397.5 km, recunoscuta in 1992 ca Patrimoniu mondial al omenirii de catre UNESCO.
Caracteristicile geografice cele mai notabile ale parcului sunt formaţiunile columnare, care pot fi vazute in raza rezervaţiei, fiind rezultatul a sute de mii de ani de eroziune.
Eroziunea care a produs relieful columnar rezulta in parte din topirea gheţurilor in perioada post-glaciara.
Clima cu precipitaţii abundente permite creşterea unei vegetaţii stufoase şi a unei paduri spectaculoase, iar abruptele coloane de gresie din particule de cuarţ, sunt adesea invaluite de ceţuri şi nori, constituind un peisaj distinctiv foarte cunoscut din China, şi fiind reprezentate in multe stampe şi fresce tradiţionale.

Una dintre coloane culmineaza la nu mai puţin de 1.080 de metri şi era tradiţional denumita „Stalpul ceresc de miazazi”, dar a fost redenumita oficial „Muntele Aleluia din Avatar”, in onoarea filmului „Avatar” difuzat in ianuarie 2010.
Potrivit oficialilor rezervaţiei, fotografiile din Zhangjiajie sunt cele care au inspirat Munţii zburatori „Aleluia” din film.
Directorul de producţie şi regizorii filmului au declarat ca s-au inspirat pentru rocile zburatoare din munţi din intreaga lume, inclusiv cei din provincia Hunan.