Capul statuii lui Cristos din Rio de Janeiro a fost facut de un roman. Stii cine?

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 12.10.2014 13:58 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Cristo Redentor, in traducere Cristos Mantuitorul, este monumentul din Rio de Janeiro, Brazilia, amplasat la sud de oraş, pe muntele Corcovado (700 m), in padurea Tijuca.
Monumentul a fost planificat cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la declararea independenţei Braziliei, dar, din motive financiare, numai dupa zece ani a inceput construcţia lui.

Schiţele proiectului au fost intocmite de inginerul Heitor Silva Costa.
Cu sprijinul Franţei şi Vaticanului s-a reuşit realizarea lui şi sfinţirea statuii la data de 12 octombrie 1931.
Edificiul, reprezentativ pentru Art Deco, are o inalţime de 30 metri, impreuna cu soclul 38 de metri, laţimea la nivelul braţelor 28 metri şi o greutate de 635 tone.
In soclu se afla o capela unde pot intra 150 de persoane, mulajul (modelul) din ghips, precum şi sculptura, fiind efectuata de sculptorul francez Paul Landowski.
Materialul de construcţie este compus din beton armat, acoperit cu un strat de mozaic.

Devenind celebru in Franţa ca portretist, sculptorul roman Gheorghe Leonida, nascut la Galati, in 1892, a fost inclus de catre Paul Landowski in echipa care a inceput sa lucreze la statuia gigantica de la Rio de Janeiro in 1922, fiind insarcinat sa realizeze capul statuii Mantuitorului.

Monumentul este folosit de biserica catolica la diferite aniversari ca loc de pelerinaj.
In oraşul bolivian Cochabamba a fost amplasat un monument asemanator, care depaşeşte cu 8 m inalţimea monumentului brazilian.
In prezent exista in Brazilia şi Portugalia mai multe copii ale statuii.(sursa: Wikipedia)