Banat, un film despre o migratie in sens invers...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 22.09.2015 17:17 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

“Banat (Il Viaggio)”, lungmetrajul de debut al regizorului Adriano Valerio, ruleaza in cinematografele din Roma şi Milano, dupa ce a fost prezent la Festivalul de Film de la Veneţia.
Avand in rolurile principale pe Edoardo Gabbriellini, Elena Radonicich, iar Piera Degli Esposti şi Ştefan Velniciuc, filmul Banat este o coproducţie Italia, Bulgaria, Romania şi Macedonia, coproducatorul roman fiind Ada Solomon prin compania Parada Film.

Filmul prezinta povestea lui Ivo, un tanar italian licentiat in agronomie care, de ani de zile, nu reuseste sa işi gaseasca un loc de munca in domeniul studiat in ţara lui.
Intr-o zi, descopera un anunt despre un concurs gestionat de Uniunea Europeana: se cauta agronomi in zona Banatului, in Romania.
Ivo decide sa emigreze in Romania.

Filmul spune,de fapt, povestea unor tineri aflaţi in plina criza: un moment suficient de apasator ii priveaza pe Ivo şi Clara de libertatea de a visa.
Banat (Calatoria) relateaza povestea unei emigraţii in sensul opus celei obişnuite: nu din Romania in Italia, ci din Italia in Romania, in cautarea unui loc de munca şi a fericirii.

Adriano Valerio este unul dintre cei mai talentaţi tineri regizori italieni.
Scurtmetrajul ”37°4 S” a caştigat in anul 2013 o menţiune speciala la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes şi a fost remarcat in peste 60 de festivaluri internaţionale.

Adriano Valerio a declarat intr-un interviu ca ii place cuvantul Banat deoarece inseamna multe lucruri, nu are o semnificaţie clara, in maghiara semnificand tristeţe, in vreme ce in araba inseamna femeie...