70% dintre ROMANCE nu au auzit de INFECTIA cu VIRUSUL HPV. ROMANIA, pe primul loc al MORTALITATII prin cancer de col uterin...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 28.04.2018 08:38 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Virusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.

In contextul in care, la nivel mondial, 5% dintre cazurile de cancer diagnosticate anual sunt provocate de infecţia cu HPV1 şi, luand in calcul faptul ca Asociaţia Americana de Lupta Impotriva Cancerului (AACR) a clasificat acest virus drept al doilea agent patogen responsabil pentru cancer la nivel mondial, situaţia din Romania cu privire la acest virus este, in continuare, ingrijoratoare.
In timp ce ţara noastra se afla pe primul loc al incidenţei şi mortalitaţii prin cancer de col uterin, boala pentru care infecţia cu HPV este responsabila de 100% din cazuri , aproape 70% din romance declara ca nu au auzit de infecţia cu acest virus.
Dintre cele care au auzit despre aceasta infecţie, doar jumatate sunt conştiente ca atat barbaţii, cat şi femeile,  pot fi purtatori sau chiar se pot imbolnavi in urma infecţiei cu acesta.

De aceea, cu ocazia Saptamanii Mondiale a Imunizarii (24-30 aprilie 2018), MSD Romania a lansat, ca parte a campaniei ”Protejeaza-i aripile!”, primul instrument digital menit sa ii ajute pe romani sa işi verifice şi sa işi imbunataţeasca cunoştinţele cu privire la infecţia cu HPV şi la prevenţia prin vaccinare.
Testul HPV IQ este un test simplu de realizat, menit sa verifice ca romancele au cunoştinţele minim necesare pentru a fi corect informate cu privire la bolile provocate de HPV, fiind disponibil pe website-ul  campaniei www.protejeaza-tedehpv.ro

Infecţia cu virusul HPV este una dintre cele mai frecvent intalnite in intreaga lume.
Cercetarile in domeniu arata ca pana la 80% din populaţia feminina activa sexual va fi expusa, la un moment dat, acestui virus.  
Aceasta este responsabila pentru apariţia a 6 tipuri de cancer, dintre care 100% din cazurile de cancer cervical, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian şi a 43% din cazurile de cancer vulvar.
Numarul cazurilor de cancer orofaringian pentru care HPV este responsabil difera de la o regiune geografica la alta: 1 din 2 cazuri de astfel de cancer diagnosticat in America de Nord sau Japonia sunt provocate de o tulpina HPV, in timp ce doar 20% din cazurile din Europa de Sud sunt asociate infecţiei cu HPV.4

Fiind o infecţie cu transmitere sexuala, abstinenţa este cea mai sigura metoda de prevenţie a acesteia.
O alta metoda de prevenţie, recomandata la nivel internaţional, este vaccinarea anti-HPV.
Organizaţia Mondiala a Sanataţii susţine introducerea vaccinarii anti-HPV in programele naţionale de vaccinare şi considera ca este necesar sa consideram cancerul de col uterin, dar şi celelalte boli provocate de infecţia cu HPV drept probleme de sanatate publica globale .
In cei peste 10 ani de la debutul vaccinarii, aceasta şi-a dovedit eficienţa atat in reducerea prevalenţei infecţiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cat şi a bolilor provocate de acestea.
In aceasta perioada au fost inregistrate reduceri de pana 90% a infecţiei cu HPV tip 6/11/16/18 in ţari ce inregistreaza o rata vaccinala optima, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scazut şi de aproximativ 85% a celor cu risc inalt.
Alte studii au scos la lumina rezultate similare in ceea ce priveşte eficienţa vaccinarii: in Danemarca, s-a inregistrat o scadere semnificativa de 60% a leziunilor precanceroase (atipii celulare) la femeile nascute in intervalul 1989 şi 1999 care au fost vaccinate, comparativ cu femeile nevaccinate.
De asemenea, riscul de a dezvolta CIN 2/3 sau CIN3 a fost redus semnificativ, cu pana la 80%.