1 SEPTEMBRIE. ZIUA in care a inceput CREATIA LUMII. Si totusi, ce cred OAMENII? Vezi ce spun EVREII, MAYASII, GRECII, MASONII

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 01.09.2017 08:58 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

# 1 septembrie – inceputul anului bisericesc. Spre deosebire de anul civil, care incepe pe 1 ianuarie, anul bisericesc incepe pe 1 septembrie. Potrivit tradiţiei, moştenita din Legea Veche, in aceasta zi s-a inceput creaţia lumii şi tot in aceasta zi şi-ar fi inceput Mantuitorul activitatea publica.

# Dumnezeu nu spune cand a fost creat omul, dar conform credinţei ebraice se crede ca are cel putin 41.000 de ani. De la alungarea din Eden si formarea civilizatiei umane organizate cu clase sociale pana prezent, aceeaşi credinţa vorbeşte de 16.600 de ani.
# Pe de alta parte, primele orase complexe au fost construite, nu mai devreme de 3000 i.e.n., pe malurile raurilor, in Egipt, Mesopotamia, India si China.

# Calendarul evreiesc socoteşte 7 octombrie 3761, Anno Domini, cand se estimeaza a fi fost creat primul om, Adam, de catre Dumnezeu. Astfel, 2016 – 2017 inseamna anul 5777 in calendarul ebraic. Calendarul ebraic incepe toamna, o luna a calendarului gregorian cuprinzand jumatate dintr-o luna ebraica si jumatate din cealalta.

# Dionysius Exiguus (nascut in cca 470, in Sciţia Minor, Dobrogea de astazi) este cel care a fixat „cronologia erei creştine”, luand pentru prima oara ca punct de plecare, pentru numararea anilor, anul naşterii lui Isus Hristos şi a fixat-o in anul 754 sau 753 de la intemeierea Romei. Aceasta cronologie a fost adoptata inca din secolul al VII-lea in Italia, din secolul al VIII-lea in Anglia, in cel urmator in Franţa, apoi, cu timpul, in toate ţarile lumii. Papa Benedict al XVI-lea a afirmat ca Dionysius Exiguus (Dionisie cel Smerit) a greşit cand a calculat calendarul şi ca Isus Hristos s-a nascut de fapt cu caţiva ani inaintea datei de referinţa folosite in prezent, cel mai probabil intre 6 – 4 i.e.n.

# Alţi oameni de ştiinţa, creştini la randul lor, au calculat data crearii lumii, Anno Mundi, in 5509 i.e.n., utilizat, uneori, şi in calendare ale bisericilor ortodoxe.
# Chronikonul lui Eusebius de Cezareea, o cronica cu o lista cronologica de evenimente datate de la Crearea lumii şi pana in anul 303, a ales anul 5199.

# Specialistii susţin, in general, ca originea erei Maya se afla la 11 august 3114 i.e.n.
# Trezirea Buddha Gautama, ultimul Buddha, s-a consemnat in anul 543 i.e.n, care inseamna astfel Anul 1 al calendarului budist.
# Hijra, plecarea lui Mahomed la Medina, marcheaza inceputul calendarului musulman şi a avut loc la 16 iulie 622, conform calendarului iulian.

# Ab Urbe condita este o expresie latina care inseamna de la fondarea Cetaţii, adica a Romei. Era folosita de istoricii antici romani pentru a data evenimente, prin referire la data legendara a fondarii Romei de catre Romulus. Se considera ca anul 1, inceputul erei creştine, este 21 aprilie 753 a.U.c.
# Calendarul iulian, dezvoltat de astronomul Sosigene din Alexandria, la ordinul lui Iulius Caesar, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 45 i.e.n.(709 ab urbe condita).

# Calendarul gregorian este varianta de calendar cu cea mai mare raspandire. O modificare a calendarului iulian a fost propusa pentru prima oara de doctorul şi astronomul napolitan Aloysius Lilius şi a fost decretata de papa Grigore al XIII-lea la 24 februarie 1582.

# James Ussher, prelat anglican nascut in 1580 in Dublin, a dezvoltat o cronologie care incepe cu creaţia lumii, conform cu Geneza, şi a estimat la 4004 i.e.n. ca data aleasa pentru inceperea erei masonice.
# Egipt: Era alexandrina – definita, in secolul V, de calugarii Panodoros şi Annianus – a situat creaţia lui Adam la 25 martie 5493 i.e.n.

# Era bizantina (Etos Kosmou) plaseaza creaţia lui Adam la 1 septembrie 5509 i.e.n. şi a fost folosit intre anii 691 şi 1728 de catre patriarhatul ecumenic de la Constantinopol, intre 988 şi 1453 in imperiul bizantin şi intre 988 şi 1700 in Rusia.

# Stabilirea religioasa a datei de 1 ianuarie ca inceput de an a avut loc pentru prima data in 1691, de catre Papa Inocenţiu al XII-lea. Pana atunci, Craciunul avea rolul inceputului de an nou, in timp ce la multe popoare antice din emisfera nordica, anul incepea la 1 martie.

# Potrivit vechiului calendar folosit in spatiul romanesc pana in secolul al XVIII-lea, 1 septembrie era ziua de inceput a noului an. Data de 1 septembrie a fost considerata ca zi de inceput al anului, in Imperiul bizantin, cu incepere din secolul al V-lea. Ţarile Romane au fost ultimele state europene care au renuntat la era constantinopolitana, in anii 1760 (Valahia) si 1765 (Moldova).