Rezervatii naturale in judetul Timis: PAJISTEA CU NARCISE DE LA BATESTI

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 08.05.2016 16:53 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina

Pajiştea cu narcise de la Bateşti este o arie protejata de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, rezervaţie naturala de tip botanic, situata in judeţul Timiş, pe teritoriul administrativ al oraşului Faget.

Aria naturala cu o suprafaţa de 20 hectare se afla in extremitatea nord-estica a judeţului Timiş, in aria teritoriala nordica a satului Bateşti, pe partea dreapta a drumului naţional (DN68A) care leaga oraşul Faget de localitatea Margina.

Rezervaţia naturala a fost declarata arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate) şi reprezinta o suprafaţa cu faneaţe aflata in zona de contact a campiei cu Dealurile Lugojului.

Aria naturala constituie o zona de protecţie pentru o populaţie mare de narcise (Narcissus poeticus), care vegeteaza alaturi de exemplare de stanjenei din specia Iris sibirica.

Narcisa este un gen originar din nordul Africii, regiuni mediteraneene şi Europa Centrala, circa 32 specii erbacee, bulboase.
Termenul de narcisa vine de la mitul frumosului tanar Narcis din mitologia greaca, care s-ar fi indragostit de chipul sau.
Legenda spune ca floarea a aparut la moartea sa, chiar pe mormantul sau.
In Romania, este vestita rezervaţia naturala Poiana cu narcise din localitatea Vad, judeţul Braşov, din depresiunea Fagaraşului.
Un alt loc cu narcise este Rezervaţia naturala Poiana cu narcise de la Racaş-Hida de langa satul Racaş, Salaj.

Narcissus poeticus face parte din familia Amaryllidaceae şi este o specie din genul Narcissus care infloreşte spre sfarşitul primaverii.
Bulbul cu diametru 2–4 cm, piriform.
Tulpina este inalta pana la 45 cm.
Frunzele sunt liniare, cenuşie-glauc, lungi pana la 40 cm şi late pana la un centimetru.
Florile sunt singulare, parfumate, dispuse terminal pe o tulpina inalta pana la 45 cm.
Elementele florale: foliolele periantului oval-oblonge, alb curat, coronula cu mult mai scurta, creponata, galbena-aurie, pe margini roşie.
Se inmulţeşte prin divizarea bulbilor.
Ca plante ornamentale, se folosesc in parcuri, gradini, ca flori taiate şi la ghivece.[sursa: Wikipedia]