Rezervatii naturale in judetul Timis: MLASTINILE MURANI

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 02.04.2016 14:18 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina

Mlaştinile Murani alcatuiesc o arie protejata de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturala de tip ornitologic) situata in judeţul Timiş, pe teritoriul administrativ al comunei Pişchia.
Lacul Murani are o lungime de 4 km şi o suprafaţa de circa 200 ha.
La coada lacului s-a dezvoltat stuf şi papura, habitat care a facut posibila colonizarea lacului de o serie de specii de pasari acvatice de importanţa majora.

Aria naturala cu o suprafaţa de 200 hectare se afla in extremitatea vestica a judeţului Timiş, aproape de limita teritoriala cu judeţul Arad, in partea estica a satului Murani, langa drumul judeţean (DJ693) care leaga localitatea Pişchia de Seceani, aproape de Autostrada A1, Bucureşti - Nadlac, parte a Coridorului IV pan-european.

Rezervaţia naturala a fost declarata arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate) şi reprezinta o zona cu luciu de apa, mlaştini, stufariş, papuriş, pajişti şi tufarişuri, ce adaposteşte şi asigura condiţii de cuibarire şi hrana pentru mai multe specii de pasari migratoare, de pasaj sau sedentare.

Aria protejata dispune de mai multe tipuri de habitate constituite din ape curgatoare şi statatoare, mlaştini şi turbarii, habitate de paduri in tranziţie, culturi şi pajişti panonice cu o mare varietate de flora şi fauna specifica zonelor umede.

Mlaştinile Murani alcatuiesc o zona de importanţa avifaunistica deosebita datorata prezenţei in arealul acesteia a catorva specii de pasari (migratoare, de pasaj) protejate la nivel european prin Directiva CE 147/CE din 30 noiembrie 2009 privind conservarea pasarilor salbatice.
Specii de pasari protejate care se gasesc la Murani: eretele de stuf (Circus aeruginosus), chira neagra (Chlidonias nigra), chirichiţa cu obraz alb (Chlidonias hybrida), barza alba (Ciconia ciconia), corcodel mare (Podiceps cristatus), lişiţa (Fulica atra), gasca cenuşie (Anser anser), garliţa mare (Anser albifrons), garliţa mica (Anser erythropus), raţa mare (Anas platyrhynchos) şi raţa cu cap castaniu (Aythya ferina).

Zona este impanzita cu vegetaţie palustra şi acvatica, stufarişuri şi papuriş.
Valoarea acestora este extrem de mare atat pentru autoepurarea apelor şi conservarea unei bogate biodiversitaţi, cat şi pentru existenţa omului.
Mlaştina Murani constituie una dintre cele 44 de arii de Importanţa Avifaunistica ale Romaniei, un loc ideal de cuibarire şi de popas in timpul pasajului pentru un numar insemnat de specii de pasari de importanţa naţionala cat şi europeana.

In lipsa unei zone de tampon intre sit şi ternurile cultivate din jur pot aparea influenţe negative.
Exista activitaţi de pescuit sportiv pe raza lacului, dar care nu se extind in zona coada lacului, astfel incat nu este periclitata avifauna care este protejata de vegetaţie. Dezvoltarea unui turism necontrolat ar duce la dispariţia avifaunei din zona. (sursa: Wikipedia, Natura 2000)