Rezervatii naturale in judetul Timis: LOCUL FOSILIFER RADMANESTI

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 15.05.2016 12:56 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina

Locul fosilifer Radmaneşti este o arie protejata de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturala de tip paleontologic) situata in judeţul Timiş, pe teritoriul administrativ al comunei Bara.

Aria naturala cu o suprafaţa de 4 hectare este situata in extremitatea nordica a judeţului Timiş, la limita teritoriala cu judeţul Arad, in bazinul superior al raului Mureş, la 11 km distanţa de oraşul Lugoj.

Rezervaţia naturala a fost declarata arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate) şi reprezinta o zona (alunecari de teren, aflorimente) in lunca vaii Mureşului, unde in stratele de roca sedimentara sunt semnalate importante depozite de fauna fosila de moluşte, atribuita Terţiarului, asemanatoare celei din rezervaţia paleontologica Locul fosilifer Zabalţ, ce se afla pe teritoriul invecinat, in judeţul Arad.

Terţiarul se intinde de acum circa 65 milioane ani pana acum circa 1,6 milioane ani.
Este perioada in care s-a atins forma prezenta a continentelor şi s-au format lanţurile mari de munţi. Au aparut şi s-au dezvoltat multe specii de mamifere, premergatoare celor de azi.
[sursa: Wikipedia]