Rezervatii naturale in judetul Timis: HUNEDOARA TIMISANA

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.04.2016 19:11 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina

Hunedoara Timişana este o zona protejata (arie de protecţie speciala avifaunistica - SPA) situata in vestul ţarii, pe teritoriile administrative ale Arad şi Timiş.

Aria naturala se afla in extremitatea sud-vestica a judeţului Arad şi cea nord-vestica a judeţului Timiş, in imediata apropere de drumul naţional DN69, care leaga municipiul Arad de Timişoara.
Situl Natura 2000 “Hunedoara Timisana” este situat in judetele Timis (22,9%) si Arad (77,1%), la 24,1 km de municipiul Timisoara si 14 km de municipiul Arad.

Teritoriul se incadreaza in Campia piemontana a Vingai, cu altitudini cuprinse intre 99-170 m, o energie de relief mai atenuata, platouri mai intinse si pantele versantilor mai reduse, osciland intre 10-18%.
Aspectul reliefului actual, ca si evolutia morfogenetica sunt determinate in mare masura de evolutia proceselor geotectonice din partea de vest a tarii.
Geologic, situl este amplasat in sectorul romanesc al depresiunii Panonice, format din sisturi cristaline.
Peste fundamentul de sisturi cristaline se gasesc formatiuni sedimentare panoniene si cuaternare, formate din pietrisuri si bolovanisuri in masa de nisip cu intercalatii de argila.
Din punct de vedere hidro-geografic, teritoriul pe care este amplasat situl nu este strabatut de cursuri de apa importante, ci doar de cateva vai cu debite variabile, dependente de regimul termic si de cel pluviometric.
Zona este sistematizata de un sistem de canale de irigatii si drenaj, dar care in ultima perioada nu a mai beneficiat de lucrari de intretinere.

Zona a fost declarata Arie de Protecţie Speciala Avifaunistica prin Hotararea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 (privind declararea ariilor de protecţie speciala avifaunistica ca parte integranta a reţelei ecologice europene Natura 2000 in Romania) şi se intinde pe o suprafaţa de 1.537 hectare.
Aria protejata, incadrata in bioregiune geografica panonica, reprezinta o zona naturala in Campia de Vest (terenuri arabile, paşuni, pajişti, vii şi livezi) ce asigura condiţii de hrana, cuibarit şi vieţuire pentru mai multe specii de pasari migratoare, de pasaj sau sedentare (unele protejate prin lege).

Zona este importanta datorita speciilor avifaunistice, protejate conform legislatiei internationale si nationale.
Situl corespunde unei regiuni de campie cu terenuri agricole si pasuni aride marginite de perdele forestiere, tufisuri naturale, cu canale de desecare si palcuri de salcam si plop, reprezentand habitatul tipic al vanturelului de seara (Falco vespertinus) si al dumbravencei (Coracias garrulus), specii de interes conservativ global.
Amandoua speciile folosesc situl ca areal de cuibarire si ca terenuri de vanatoare.
Colonia de vanturel de seara din situl Hunedoara Timisana, reprezinta cea mai importanta colonie din Romania si a doua ca marime din Bazinul Carpatic, fiind gazduita in cuiburile de cioara de semanatura, din palcurile de salcam si plop prezente in sit.
Totodata situl reprezinta un loc ideal de cuibarire, iernare si pasaj pentru un numar insemnat de specii de pasari de importanta nationala cat si europeana.

Alaturi de cele doua specii de pasari (aflate la baza desemnarii ariei protejate), vanturel de seara (Falco vespertinus) şi dumbraveanca (Coracias garrulus), situl mai asigura condiţii de vieţuire şi pentru: fasa-de-camp (Anthus campestris), şorecarul mare (Buteo rufinus), barza alba (Ciconia ciconia), erete de stuf (Circus aeruginosus), erete vanat (Circus cyaneus), erete cenuşiu (Circus pygargus), şerpar (Circaetus gallicus), cioara de semanatura (Corvus frugilegus), cristei de camp (Crex crex), ciocanitoarea de gradina (Dendrocopos syriacus), acvila pitica (Hieraaetus pennatus), sfrancioc-roşiatic (Lanius collurio) sau sfranciocul cu frunte neagra (Lanius minor).(sursa: Wikipedia, Situl Hunedoara Timişana)