Rezervatii naturale in judetul Timis: BEBA VECHE

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 09.04.2016 18:02 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina

Rezervaţia ornitologica Beba Veche este o arie protejata de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturala de tip ornitologic) situata in judeţul Timiş, pe teritoriul administrativ al comunei Beba Veche.

Aria naturala cu o suprafaţa de 2.187 hectare, se afla in vestul Romaniei in extremitatea nord-vestica a judeţului Timiş, pe teritoriul satului Pordeanu, aproape de graniţa cu Ungaria şi Serbia.
Rezervaţia naturala a fost declarata arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate).

Reprezinta o zona de protecţie pentru o specie de pasare de stepa din familia Otididaelor, cunoscuta sub denumirea de dropie comuna (Otis tarda).
Dropia comuna este o specie rara din avifauna ţarii, incadrata in lista roşie a IUCN la categoria de specie vulnerabila.
Dropia traieşte in sud-estul Europei şi zonele cu clima temperata din Asia.
In Romania, s-a gasit pana acum cateva decenii in Baragan, in prezent mai apare regulat pe teritoriul administrativ al oraşului Salonta, judeţul Bihor, respectiv al comunei Beba Veche, judeţul Timiş.
Aceste populaţii sunt comune cu cele de la Kis-Sárrét, Parcul Naţional Körös-Maros, Ungaria, respectiv Mokrin, Voivodina, Serbia.

Masculul de dropie este cea mai masiva pasare din Europa, putand ajunge pana la 18,5 kg.
Este pasarea cea mai grea care se poate inalţa in zbor.
Femelele sunt mult mai mici, cantarind intre 3,5 şi 5 kg.
Dropia se hraneşte cu vegetaţie, fasole verde şi mazare, dar şi cu insecte sau mici vertebrate.
Este o pasare tacuta, dar in perioada de cuibarire scoate un ţipat ca un latrat.
Ponta dropiei cuprinde de obicei doar doua oua, rareori 3 sau 4.
Dropiile nu işi construiesc un cuib propriu-zis, ci işi depun ouale intr-o simpla adincitura in sol, indeosebi in zone cu vegetaţie erbacee bogata sau chiar in mijlocul culturilor agricole.
Clocitul este asigurat doar de femela şi dureaza intre 23-28 zile, depinzand de condiţiile meteo.
Cincizeci de oua, masurate intre anii 1920-1950 de ornitologul roman Dionisie Linţia, au avut dimensiunile medii de 77,56 mm x 55, 73 mm.
Imediat dupa eclozare puii parasesc cuibul şi raman in preajma femelei pana la varsta de un an.
Dupa circa 28 de zile sunt capabili de zbor, iar la 35 de zile stapanesc bine tainele zburatului.
Masculii sunt maturi sexuali abia de la varsta de 5 ani, in condiţiile in care durata medie de viaţa a dropiei este doar de 10 ani. [sursa: Wikipedia]