34 lucruri de stiut despre LIPOVA

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 13.02.2016 12:52 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina

# 106 - Castru roman si port la Mures pentru supravegherea transportului de sare.
# 1000 - Lipova face parte din Ducatul lui Ahtum.
# 1221 - un document aminteste existenta unei monetarii la Lipova.
# 1241 – Hanul Batu ataca Cetatea Lipovei si o distruge; regele Bela al IV-lea o recladeste si o intareste.
# 1245 – intr-un document al Cancelariei Regale a Ungariei este mentionat faptul ca regele Bella al IV-lea a impus refacerea fortificatiilor cetatii Lipova care au fost puternic afectate de invazia tatara din 1241.
# 1235/1270 - Cetatea Soimos a fost cladita in timpul domniei lui Bela al IV-lea. A disparut dupa mijlocul secolului al XVI-lea, impreuna cu majoritatea construtiilor medievale interioare.
# 1285 – Cetatea Lipovei rezista Hoardei de Aur, condusa de Hanul Nogai, aparand intre zidurile ei si populatia refugiata din imprejurimi.
# Sfarsitul sec. al XIII-lea aduce Lipova in postura de resedinta regala (sub Ladislau Cumanul), iar in prima jumatate a secoului al XVI-lea orasul, ce apartinea de Comitatul Aradului, atinge un apogeu economic si comercial, avand dreptul la propria moneda "Marca de argint de Lipova".
# 1315 - apare consemnata cu numele de Lipva.
# 1440 - Lipova este declarata oras liber.
# secolul XV - Cetatea a fost in proprietatea Huniazilor.
# 1529 - Lipova devine oras liber, regalian si cetate de scaun.
# 1550 – 1599, cucerita de turci Lipova devine Sangeac turcesc. Stapanirea turceasca este intrerupta prin cucerirea cetatii de catre trupele lui Mihai Viteazul, dar se reia intre 1616 – 1669.
# 1699 - Dupa asediul nereusit al turcilor asupra Vienei, prin tratatul de la Karlowitz, Lipova ramane sub dominatie turceasca pana la 1718. Turcii s-au angajat ca nu vor reface Cetatea Lipovei si vor asigura plutaritul pe Mures.
# 1700 - este demantelata Cetatea Lipovei, incetand odata cu aceasta caracterul militar defensiv al localitatii. Zidurile Cetatii Lipova au fost daramate, materialele de constructie rezultate fiind cuprinse la temelia noilor cladiri care s-au ridicat in oras. Se desfiinteaza companiile graniceresti ale Muresului şi se fac colonizarile cu germani.
# 1718 - In urma semnarii Pacii de la Passarowitz, Lipova a revenit definitiv in mana habsburgilor.
# 1784 – rasculatii lui Horea ajung la Lipova.
# 1779 – Banatul este incorporat Ungariei, sunt create comitatele de peste Tisa, Lipova apartinand de comitatul Timis.
# 1818 – incepe dezvoltarea bailor Lipova;
# 1848 – Lipovanii participa la miscarile revolutionare, sub conducerea lui Eftimie Murgu; se construieste "Crucea Glotasilor".
# 1860 – Lipova si intreg Banatul sunt anexate Ungariei prin decret imperial.
# 1863-73 – se construieste calea ferata Arad – Radna – Teius.
# 1875 – se construieste calea ferata Lipova –Timisoara si podul feroviar ce va fi demolat in 1967.
# 1896 – se da in folosinta podul metalic peste Mures, intre Lipova si Radna.
# 1906 – intra in circulatie tramvaiul cu carburanti, care din 1912 va deveni tramvai electric.
# In perioada interbelica, Lipova face parte din judetul Timis – Torontal.
# 1950 - La reforma administrativa, Lipova face parte din regiunea Arad, pana la 1960.
# 1960-68, teritoriul administrativ din care face parte Lipova este regiunea Banat, iar incepand cu 1968 orasul face parte din judetul Arad. Radna si Soimos devin cartiere al Lipovei.
# Bazarul Turcesc reprezinta una din putinele vestigii care au ramas de pe urma stapanirii otomanilor in Banat, unic in momentul de fata pe teritoriul Romaniei.
Bazarul Turcesc este cladire monument-istoric, a fost construita intre anii 1616 - 1669, in timpul celei de-a doua ocupatii turcesti a Cetatii Lipova, ocupatie care a durat peste 53 de ani.
Cladirea si-a pastrat in mare masura forma fatadei de odinioara, strajuita de 8 pilastri masivi cu aspect cilindric, legati intre ei prin arcade.
In centrul cladirii se gaseste un frontispiciu triunghiular, decorat cu 5 discuri ceramice figurale care par a fi de provenienta mai tarzie.
In spatele coloanelor exista un larg pasaj, unde comerciantii, potrivit datinei orientale, expuneau marfa, la indemana cumparatorilor.
Sub bazar se pastreaza o uriasa pivnita, folosita initial pentru magazii.
Constructia este singulara pe teritoriul Romaniei, fiind clasificata ca Monument istoric si figureaza pe lista Monumentelor Semilunii in lume.
Turcii au lasat mostenire orasului Lipova un bazar si canalizarea, ambele inca functionale, dupa mai bine de patru secole.
# La 30 km de orasul Arad si la doar 3 km de orasul Lipova, situata in apropierea Podgoriei Aradului, se afla Statiunea Baile Lipova, centru international de agrement. Statiunea Baile Lipova , bogata in ape carbogazoase, este cunoscuta inca din secolul al XVIII-lea.
Apa minerala locala a fost descoperita de ciobani in transhumanta spre Banat, la inceputul secolului al XIX-lea.
In 1928, apa de Lipova participa la Bucuresti la o expozitie, unde va fi premiata cu medalia de aur, devenind Borvizul de Lipova, furnizorul Casei Regale.
Statiunea balneo-climaterica Lipova dateaza ca unitate de tratament din anul 1892.
In 1902 incepe constructia pavilioanelor pentru cazare, iar din 1905 cele pentru vane si bai calde.
# Cetatea a fost construita catre sfarsitul secolului al XIII-lea, de catre o familie nobiliara. S-a presupus ca ar fi vorba despre Paul, ban de Severin, intre anii 1272-1275, care o cedeaza mai intai fratelui sau Nicolae, iar apoi nepotului sau de frate, Posa, fiul lui Ioan, in anul 1278.
La inceputul secolului urmator, respectiv dupa 1315, ajunge cetate regala, asociata cu demnitatea de comite sau vicecomite de Arad.
A fost parasita oficial abia in 1788 si supusa demolarilor.
Domeniul cetatii a fost unul dintre cele mai mari, din teritoriul comitatelor de vest. El numara, catre sfarsitul secolului al XV-lea, aproape 100 de sate raspandite nu numai pe suprafata comitatului Arad, ci si in invecinatul Timis.
# Podul metalic peste raul Mures a fost construit de catre autoritatile austro-ungare si a fost dat in folosinta in anul 1896.
Podul face legatura intre Lipova si Radna si are o lungime de 144 metri.
Podul de peste Mures este podul Marei lui Slavici, din romanul Mara.
# Piatra de temelie la Manastirea Maria Radna a fost pusa in anul 1756. Prima biserica, pe acelasi loc, a fost ridicata la 1520, insa a fost distrusa de turci.
Biserica, de rit catolic, a fost ridicata de o seama de calugari franciscani veniti din Bosnia.
Biserica are 58 de metri, altare secundare şi unul principal din marmura alba de Carrara.
In anul 1941, calugarii au fost evacuati, iar din anul 1949 cladirile au fost transformate in azil de batrani.
# Conform recensamantului efectuat in 2011, populaţia oraşului Lipova se ridica la 10.313 locuitori, in scadere faţa de recensamantul anterior din 2002, cand se inregistrasera 11.236 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt romani (86,85%).
Principalele minoritaţi sunt cele de maghiari (2,72%), germani (1,19%) şi romi (1,19%). Pentru 7,58% din populaţie, apartenenţa etnica nu este cunoscuta.
Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (70,72%), dar exista şi minoritaţi de penticostali (10,49%), romano-catolici (6,18%) şi baptişti (2,16%). Pentru 7,66% din populaţie, nu este cunoscuta apartenenţa confesionala. (sursa: Primaria Lipova, INS)